Cooperide, symbolische fietstocht van Kopenhagen naar Parijs

Parijs is eind deze maand het centrum van de klimaatwereld. Van heinde en verre stromen diplomaten, klimaatexperts en activisten toe. Maar weinig parcours zijn zo symbolisch als dat de fietsqueeste van Cooperide_ Kopenhagen-Parijs. Lukas von Schuckmann, Theo Aalders en Phil Holtam geven een woordje uitleg bij hun plan van 1380 km.

Op maandag 23 november vertrekken meer dan 300 fietsers vanuit België richting klimaatconferentie COP21 in Parijs. Onder de vlag van Climate express, de organisatie die 10.000 Belgen wil mobiliseren, leggen ze 350 km af in 5 dagen. Ze zijn niet de enigen die het winterweer trotseren op hun stalen ros. Een opvallend initiatief vertrekt uit Kopenhagen. Een internationale groep jongeren fietst onder de naam Cooperide vanuit de Deense hoofdstad naar Parijs. Van COP15, de conferentie van de hoop die faliekant flopte naar COP 21, het volgende hoogtepunt op de diplomatieke agenda. 

Hoe kom je op zo’n idee?

Phil: “Afgelopen jaar leefden we met een groep studenten samen in Lund, in Zweden. We kenden elkaar voornamelijk van 2 vakken_ Environmental Studies and Sustainaiblity Science en Human ecology.”

Lukas: “De klimaatconferentie was regelmatig onderwerp van gesprek, en we grapten dat we naar Parijs konden vliegen.”

Theo: “Eigenlijk is de hele fietstocht iets dat heel natuurlijk ontstond in de groep en door iedereen werd gedragen. Het was niet zo dat één iemand een idee had en vervolgens iedereen overtuigde.”

Ook over de route waren ze het snel eens.

Lukas: “Onze tocht is symbolisch en de tussenstops zijn dat ook. We houden onder meer halt bij Hambachproject in Keulen. Een bos moet daar sneuvelen voor een nieuwe koolontginning. Verder kozen we ook steden waar we makkelijk aansluiting kunnen vinden bij lokale groepen, al dan niet via universiteiten.”

Succes

Wanneer beschouwen jullie dit project als een succes?

Theo: “Er geraken zou tof zijn! (lacht)  

Phil: “Inderdaad, maar het gaat natuurlijk niet enkel om de fysieke uitdaging. Voor mij zou de tocht geslaagd zijn als onderweg de juiste gesprekken kunnen hebben, ook met mensen die nog niet betrokken zijn bij de klimaatbeweging. Daarom kozen we er ook voor niet al te veel kilometers per dag af te leggen. Zo kunnen we contacten leggen en evenementen op poten zetten.”

Lukas sluit zich daar bij aan_ “Veel heeft te maken met nieuwe narratives die aan bekendheid moeten winnen. Hoe meer mensen zich van allerlei problemen bewust zijn, hoe meer ze hun bezorgdheid zullen uiten. En zo kunnen ideeën die oorspronkelijk radicaal leken, toch politieke invloed beginnen uitoefenen. In Hamburg organiseren we bijvoorbeeld een filmscreening van This changes everything, een film gebaseerd op het laatste boek van klimaatactiviste Naomi Klein. Achteraf volgt ook een discussie met het publiek.”

Is de tocht belangrijker dan de bestemming?

Phil: “We zijn niet er niet van overtuigd dat ze in Parijs tot een goed resultaat zullen komen. Onze tocht is vooral een statement, we willen aantonen hoezeer het thema leeft binnen de civil society, een netwerk bouwen, de beweging versterken.”

Lukas: “Tijdens de aanloop naar de COP in Copenhagen was er veel hoop, achteraf bleken dat valse illusies. Nu zijn de verwachtingen voor een akkoord veel lager.”

Phil: “Kopenhagen was een klap voor de klimaatbeweging, de teleurstelling was enorm. Dat mag nu niet weer gebeuren.” 

Die voorkeur voor het uitbouwen van connecties komt ook naar voren in hun visietekst (zie ook video hieronder):

“Climate Change is the consequence of disconnection. The disconnection of humans and nature, of politics and people, product and producer. (…)The solution is to connect.”

Theo: “Ik denk niet dat ik ooit aan een tekst meegeschreven heb waarbij letterlijk elk woord, elke lettergreep werd bediscussieerd. Avonden en avonden lang. (lacht) Maar nu staan we er dan ook voor de volle 100 % achter.” 

Verkeerde vragen

If I was in charge.. Wat zou jullie eerste maatregel zijn om de klimaatcrisis in te dijken? Wat zijn de belangrijkste prioriteiten?

Theo: “Ik denk dat we allemaal erg geïnspireerd zijn door Naomi Klein. Een belangrijke boodschap die zij wil meegeven waar ik me volledig in kan vinden, is dat politici moeten leren nee zeggen. Nee aan private belangen, nee aan bedrijven.”

Phil: “Ik denk dat we dringend de ontginning van fossiele brandstoffen moeten reguleren. We hebben allerlei regels rond verbranding en uitstoot – of dat proberen we toch. Maar zolang de ontginning niet aan banden wordt gelegd, zal alles wat uit de grond is, quasi zeker opgestookt worden. Dat feit wordt genegeerd door politici.”

Lukas: “Ik denk dat iedereen zich in de eerste plaats moet realiseren hoe zijn eigen gedrag invloed kan hebben. Door zelf te veranderen en door anderen aan te zetten tot verandering. Onze hele mentaliteit moet veranderen.”

Theo: “Inderdaad, eigenlijk is dit niet de juiste vraag. Zo wordt politiek vaak voorgesteld_ je hebt een budget van 5 miljoen, waar ga je het aan spenderen, wat is prioriteit? Dit denken in prioriteiten, in low hanging fruits is niet juist. Alle problemen moeten aangepakt worden, tegelijk, volledig. En door iedereen. Top-down oplossingen zijn niet het antwoord.”

Phil: “En dat brengt ons terug bij het waarom van onze tocht. Er is een interessante reeks experimenten in de psychologie rond situaties waarin omstanders tussenkomen, bijvoorbeeld bij een gevecht of  medische noodgevallen. Wij geloven in dat soort van besmettelijk gedrag en sneeuwbaleffecten. We hopen dat mensen onze actie zien en beseffen_ “ja, dit is belangrijk en ik kan ook iets doen.”

Cooperide vertrok op zaterdag 14 november vanuit Kopenhagen. Je kan hun tocht volgen via www.cooperide.org of hun facebookpagina. Op 29 en 30 november passeren ze in België. Contact opnemen kan via cooperide@riseup.net

Cooperide Manifesto

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.