Cycloop remixt je oude fiets tot een nieuwe, hippe

“Je kan een goede fiets die je voor 100 jaar begraaft, weer opgraven en er vrijwel meteen terug op rijden. Zo toekomstbestendig zijn ze”, zegt ontwerper Wouter Ulburghs uit Mechelen. Hij is de bezieler van Cycloop.eu en remixt oude fietsen tot hippe, nieuwe en vooral unieke modellen. Hij maakt ze vaak good as new. In het jargon heet dat toepasselijk upcycling.

“Ik wil er mee voor zorgen dat mensen hun fietsen niet afdanken, omdat ze nog waarde hebben en na wat werk terug naast nieuwe fietsen kunnen staan. Bovendien hebben ze vaak heel wat karakter en is het enige wat ze missen een likje verf of wat passende onderdelen”, aldus Wouter. “Wanneer ik door de stad rijd, zie ik veel energieke mensen met afgeleefde bakken rijden. Met een tikkeltje overdrijven vind ik dat slecht voor het imago van de fiets omdat ik weet dat je er zo’n leuke dingen mee kan doen. Ik wil graag mensen helpen om dat plezier van een heel knappe fiets weer helpen ontdekken. Bij fietsen lijken we meer blind te zijn voor de look, het design. Terwijl we daar bij andere dingen zo veel meer belang aan hechten. Neem de auto, je gsm of op kleding letten we vooral of het design en de stijl bij ons past.”

Voor

Na

Goesting om te fietsen

Maar eigenlijk is de missie van Cycloop gewoon meer mensen met plezier op de fiets krijgen. “Mijn uitgangspunt is een beetje_ als we de fiets leuker maken, dan gaan we meer fietsen. Daar is het mij vooral om te doen. We moeten gaan herontdekken hoe veel meer zin het heeft de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Op die manier maken we het leven in de gemeentes en steden veel leefbaarder, gezonder, groener en aangenamer.”

Daarmee kiest Wouter niet zozeer het wiel van fietsfabrikanten en -winkels, maar beschouwt hij initiatieven zoals van ‘Ik ben een dertiger’ veel meer als zijn peers. “Die initiatieven willen op een positieve manier een signaal geven dat we dingen anders kunnen aanpakken. Dat wil ik dus ook doen.”

Redesign

De redesignede fietsen van cycloop.eu hoeven ook geen bom geld te kosten. “Een kleine ingreep is soms al genoeg. Als de fietsen te duur zijn, gaan mensen er niet meer mee rijden”, lacht Wouter. “Ik pas me zo veel mogelijk aan de wensen en het budget van de klant aan. Ik wil ze vooral maximaal op die fiets krijgen.” Hieronder nog een leuk voorbeeld van een remix door Cycloop.

2-Cycloop-Voor

Na

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.