De circulaire economie. Wie is er vandaag mee bezig, en hoe doen ze het precies?

De Circulaire Podcast van Zeronaut

 

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.

Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?

‘Ik was benieuwd welke hindernissen de circulaire ondernemers onderweg tegenkwamen, waar ze op vastliepen en hoe ze hun tegenslagen overwonnen’, legt Isabelle uit. ‘Ik leerde over hoe deze ondernemers toch hun ding kunnen doen in onze klassieke, lineaire economie.’

De podcast verschijnt vanaf 7 juni tweewekelijks op vrijdag, en zal over de volgende thema’s gaan:

  • Samen zijn we slimmer
  • Huren in plaats van kopen
  • Plasticrecyclage
  • Onze watervoorraad

1.Endeavour

Toen in 2015 de Antwerpse politietoren ‘Den Oudaan’ te koop stond voor de hoogste bieder, startten de jonge architecten bij Endeavour de Facebookgroep “We kopen samen den Oudaan” . Die groep ging viraal en al snel ontstond een burgerbeweging die ‘bottom-up’ een invulling voorzag voor het iconische gebouw. Het was voor Endeavour een eerste stap in een andere manier van omgaan met stadsontwikkeling: vandaag verbinden ze burgers met aanbieders om samen op zoek te gaan naar een zinvolle, haalbare invulling van leegstaande panden.

Benieuwd hoe ze dat doen? En hoe het afliep met de Oudaan? Beluister hier de podcast.

Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van Vlaanderen Circulair en MO*

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur