Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulaire ondernemen, en hoe doen ze het precies?

Burgers en leegstand in de stad: Endeavour verbindt ze met elkaar

Karlijne Geudens

Maarten Desmet en Isabelle Vanhoutte in het Antwerpse Stadspark

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.

Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?

Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify. 

De stadsontwikkelaars Endeavour onderzoeken een andere manier van hoe we kunnen omgaan met stadsontwikkeling: vandaag verbinden ze burgers met aanbieders om samen op zoek te gaan naar een zinvolle, haalbare invulling van leegstaande panden. 

Hun verhaal begon toen in 2015, toen de Antwerpse politietoren ‘Den Oudaan’ te koop stond voor de hoogste bieder. De architecten van Endeavour startten een Facebookgroep op, “We kopen samen den Oudaan”, die viraal ging. Er ontstond een burgerbeweging die ‘bottom-up’ een invulling voorzag voor het iconische gebouw. 

De stad Antwerpen zag al snel het potentieel van wat Endeavour kon betekenen voor moeilijk te ontwikkelen stukken stad. Sindsdien organiseert het collectief regelmatig de dialoog tussen verschillende betrokken partijen in zo’n stedelijk netwerk: burgers, stedenbouw, politie, enzovoort.

Benieuwd hoe ze dat doen? En hoe het afliep met de Oudaan? Beluister hier de podcast.

Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van Vlaanderen Circulair en MO*

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Journaliste, tentoonstellingsmaker en leerkracht

    Isabelle Vanhoutte (º1987) is freelance journaliste en geeft sinds 2016 verslag over bottom-up-initiatieven rond duurzaamheid en circulaire economie.