De Lijn rolt vijf waterstofbussen uit in Antwerpen

DeLijnWaterstofbus

De Lijn heeft vijf waterstofbussen besteld bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt. “De nieuwe waterstofbussen zullen in het Antwerpse worden ingezet op lijn 650 tussen Antwerpen en Kapellen vanaf eind 2013 of begin volgend jaar”, meldt woordvoerder Tom Vande Vreken van De Lijn. “Reden is dat de bussen de waterstof zullen tanken bij Solvay in de Antwerpse haven.” Het project levert op die wijze ook een mooi staaltje van slimme organisatie-in-keten. De waterstof is een nevenproduct van de chloorproductie bij chemiebedrijf Solvay wordt dus niet gewonnen door het verbranden van fossiele brandstoffen.

De bestelling maakt deel uit van een grotere vernieuwing van de vloot van de Lijn. In totaal worden 386 nieuwe bussen aangekocht waaronder 255 bussen met Euro VI diesel-motoren, vijf waterstofbussen, drie elektrische bussen en 123 hybride bussen. De waterstofbussen hebben een gelijkwaardig vermogen en autonomie als ander bussen maar ze stoten enkel waterdamp uit.

Met de aankoop van de vijf waterstofbussen gaat De Lijn verder op de in 2007 ingeslagen weg. “Onze waterstofbus van 2007 zorgde voor een wereldprimeur”, zegt Tom Van de Vreken. Maar waarom slechts vijf stuks dit keer? “De aankoop van de waterstofbussen bij De Lijn kadert in een Europees project High V.LO-City dat er op termijn hopelijk mee voor zorgt dat de productiekost gaat zakken” verklaart Tom Van de Vreken. De kostprijs van de vijf waterstofbussen blijft voorlopig nog “confidentieel”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.