Duurzaam kokkerellen

Wat de pot schaft Dat koken opnieuw hot (en vooral big) business is bewijzen de kijk- en verkoopcijfers van de talloze kookprogramma’s en -boeken waarmee we al een tijdje om de oren geslagen worden. Jawel ook ik ben (tot ieders verbazing) meegestapt in deze trend. Onder de kerstboom lag dan ook een kookboek. Neen jammer genoeg geen van Piet of Jeroen maar “Wat de pot schaft” van Filip Fransen. Echter, een eerste blik op de recepten deed mij groen lachen. Over my dead body dat ik mijn gasten zaken als groentelolly’s, dovenetelsoep, linzen met knolgroenten en wijn (ok dat laatste is een must) of godbetert wortelcake zou serveren. En toch. De subtitel van het boek is “Frisse gerechten voor een duurzame keuken” en naast recepten bevat het boek ook heel wat tips & trucs over duurzaam koken. Hier is wat ik daardoor heb geleerd_

  1. Koop producten met een fair trade of biolabel. Blijkbaar winnen die aan populariteit dus we zijn goed bezig.
  2. Tips voor energiebesparend koken o.a. haal tijdens het koken zo weinig mogelijk het deksel van de kookpot — zo bespaar je 3x zoveel energie en slechts 1 cm water volstaat voor het koken van groenten (dit laatste hoef ik niet te onthouden).
  3. Check het land van herkomst op de verpakking van de producten — hoe dichterbij, hoe minder voedselkilometers onze maaltijd inhoudt en dus hoe minder vervuiling — en neen het gaat hier niet om de afstand tot je supermarkt maar bijv. of je aardbeien uit Zuid-Afrika zijn ingevlogen of van Belgische bodem zijn.
  4. Beperk zoveel mogelijk het weggooien van voedsel — check, ik vries overschotjes in, tenminste als het voldoende is voor min. éénpersoonsmaaltijd
  5. Vermijd overbodige verpakking — je bananentros is al beschermd door een schil dus die hoef je niet in extra zakje te steken en vergeet je herbruikbare winkeltas niet.
  6. Groenten en fruit bewaren door ze op te leggen in alcohol of suiker, in te leggen, drogen,… Sla een voorraad in tijdens “topseizoenen” zo hoef je buiten het seizoen geen verse en dure producten te kopen die heel de wereld zijn overgevlogen.

En tal van andere tips en trucs…

“Wat de pot schaft. Frisse recepten voor een duurzame keuken” van Filip Fransen is uitgegeven bij Uitgeverij Davidsfonds.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift