Echt tijdloze Rock 'n' Roll

Music-makes-you-fly

Muziek is ontspanning. Muziek is feest. Muziek is een uitlaatklep. Muziek is troost… Voor elke gebeurtenis bestaat er wel een soundtrack die de beleving net dat tikkeltje meer cachet geeft. Muziek brengt mensen samen en beroert onze geest. Je kunt dus wel stellen dat muziek waarde genereert voor zij die er naar luisteren. Toch is er een ontwikkeling in de muziekindustrie die me stil aan zorgen begint te baren_ een groot deel van de muzieksector is kwistig met grondstoffen, denk maar aan de afvalberg na een groot festival of de transportemissies die optreden bij het vervoeren van al dat materiaal. Alsof de nakende grondstoffenschaarste en bijhorende afvalproductie de sector niet deert. Toegegeven, dergelijke bekommernissen zijn weinig rock’n roll. Maar toch.

Tussen het afval zitten luisteren naar je favoriete band… er klopt iets niet aan dat plaatje. Terwijl muziek voor de liefhebber waarde creëert, wordt tegelijkertijd enorm veel waarde aan de aarde ontleent. En dat op een tijdstip waarop we per jaar meer consumeren dan de aarde kan produceren. In die zin steelt de kwistige muziekindustrie van de toekomst. En dus vraag ik me af of het niet anders kan. Kunnen we een muzieksector bedenken die de grenzen van de aarde respecteert? Eentje waarbij elk optreden ons milieu herstelt in plaats van beschadigt. Een visie op een duurzame muziekindustrie dus.

Waarom dit belangrijk is? Wel, onze zoektocht om duurzame ontwikkeling te stimuleren heeft zich grotendeels eenzijdig gefocust op hardware updates zoals nieuwe technologieën, economische stimulansen, beleid en reglementering en te weinig op software revisions of de culturele transformaties die onze manieren van kennen, leren, waarderen en handelen beïnvloeden. Deze culturele software is echter minstens even belangrijk als de hardware aspecten van onze maatschappij (Sacha Kagan, 2012). En muziek is een fundamenteel onderdeel van de software of minds. Tijd dus om het maatschappelijk debat over een duurzamere muziekindustrie aan te wakkeren. Tijd om eens fundamenteel na te denken over de impact van de muziekindustrie op onze planeet en beginnen nadenken hoe de muzieksector de shift kan maken van ‘dingen beter doen’ naar ‘betere dingen doen’.

Onderstaande presentatie is hopelijk een eerste noot in een nieuwe melodie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.