Een eco-plastic die echt composteerbaar en recycleerbaar is

Drie bedrijven hebben hebben een plastic, COMPOST3D, uitgevonden dat biogebaseerd, biodegradeerbaar en recycleerbaar is. Dit is de eerste “inktcartouche” van de 3D printer die de brug maakt tussen ontwerpen en composteren.

NOAA Marine Debris Program (CC by-nc-sa 2.0)

 

COMPOST3D brengt een einde aan de groeiende plastic afvalberg. Het eco-plastic is honderd procent recycleerbaar, maar ook composteerbaar. B4PLASTICS, een Belgisch technologiebedrijf dat eco-plastics in exclusieve producten ontwikkelt, designt en distribueert, heeft een app ontwikkeld die de compost tijd per printobject aangeeft. 

De sector van 3D printen is nog volop in de groei en lokt een dubbele industrialisatie uit. Ten eerste zullen er nog veel niche sectoren ontstaan voor de sector. En ten tweede is er een grote ontwikkeling aan de gang in de sector van de grondstoffen voor de 3D printers. 

Peabodybore (CC by-nc-sa 1.0)

 

B4PLASTICS heeft samen met TRIDEUS, Benelux vertegenwoordiger van hoogkwalitatieve merken 3D-printers, en i-Cleantech, de Vlaamse organisatie die cleantech in Vlaanderen ondersteunt en promoot, samengewerkt om COMPOST3D mogelijk te maken. De Benelux doet het goed in de sector van 3D printen en heeft nog veel groeipotentieel. De Benelux sector van 3D printen heeft ongeveer half zoveel als haar Franse tegenhanger verkocht en wint een derde van de omzet van de Duitse sector.

LEES OOK

© Unifly
Het Antwerpse Softwarebedrijf Unifly heeft een eerste systeem voor het beheer van onbemand luchtverkeer in Afrika geactiveerd.
© Community Land Trust Brussels
De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties gaat dit jaar naar Community Land Trust Brussels. Dat project zet zich in voor betaalbaar wonen.
Caius Gracchus (CC BY-NC-ND 2.0)
De hele hetze rond Bart De Pauw en de #metoo beweging is voor mij een mooi voorbeeld van hoe onze huidige maatschappij worstelt met groeipijnen.
UN Photo/Cia Pak (CC BY-NC-ND 2.0)
Op 16 november wordt in Brussel voor de tiende keer de Grote prijs Toekomstige Generaties uitgereikt. Twaalf finalisten maken kans op de prijs.