Foodsavers geeft voedseloverschotten nieuw leven

Zo’n 95 tot 115 kilogram. Dat is de gemiddelde hoeveelheid voedsel die een Europeaan of Noord-Amerikaan jaarlijkse weggooit. Foodsavers wil echter iets doen aan voedseloverschotten, en dan vooral aan die overschotten die in supermarkten of op veilingen achterblijven.

  • Boriume (CC BY-SA 4.0) Boriume (CC BY-SA 4.0)

Het Gentse project zamelt voedseloverschotten in van zes lokale supermarkten en de veiling in Roeselare.

‘We halen er alles op wat ofwel niet meer verkocht kan worden of wat er over is van de veiling van die dag. Dat brengen we naar ons centraal depot, waar we alles sorteren en daarna overbrengen aan sociale organisaties,’ vertelt Wouter Verstraete van OCMW Gent, samen met de stad zelf, grondlegger van het project.

Foodsavers werkt samen met een veertigtal sociale organisaties, zoals sociale restaurants, voedselorganisaties die noodhulp bieden in de vorm van voedselpakketten en sociale kruideniers.

‘Het grootste succes is dat we sinds maart al meer dan 100 ton opgehaald voedsel herverdeeld hebben.’ 

‘We zijn pas maart dit jaar gestart,’ vertelt Verstraete, ‘Het grootste succes is dat we op dit moment al meer dan 100 ton opgehaald voedsel herverdeeld hebben en dat we daarmee de CO2-uitstoot beperken.’ Verder draait het project ook volledig op sociale tewerkstelling.

Verstraete ziet ook nog verbeterpunten voor Foodsavers. ‘We moeten de contacten die we hebben met aannemers en partners verder optimaliseren. Ook kunnen we bekijken welke andere samenwerkingen nog mogelijk zijn.’

Foodsavers wil graag haar doelstellingen verder uitbouwen en ook mensen laten doorstromen naar het normale economische circuit. ‘De mensen die bij ons aan de slag zijn, moeten ook effectief een job kunnen vinden bij onze partners of in andere bedrijven.’

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Op de Zeronaut-blog worden alle laureaten van 2017 voorgesteld. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift