Erik Brynjolfsson en 'The Second Machine Age'

Gisteren werd Zeronaut.be samen met de crème van de Belgische zakenwereld door De Tijd, L’Echo en EY uitgenodigd op de zesde editie van ‘New Insights in Business & Finance’. De Keynote werd dit jaar uitgesproken door Erik Brynjolfsson, directeur aan het MIT Center for Digital Business en co-auteur van de boeken ‘Race Against the Machine’ en ‘The Second Machine Age’. Hij sprak de aanwezigen bevlogen toe over ‘Work, Progress and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies’.

cover Race Against the Machinecover The Second Machine Age

Old-school ‘digitale revolutie’

Mensen die het nu nog hebben over de “digitale revolutie” zijn zo old-school als het Antwerpse mobiliteitsbeleid_ waar we nu mee te maken krijgen is niet minder dan een digitale tsunami. Brynjolfsson en zijn collega Andy McAfee trachten die razendsnelle ontwikkelingen te duiden, maar doen aansluitend een oproep om onze maatschappelijke en economische organisatiestructuren radicaal om te gooien zodat we de technologische ontwikkelingen bij kunnen blijven.

The Second Machine Age

De industriële revolutie veranderde de wereld volledig_ de exponentiële groei van het industriële aandrijfvermogen werkte complementair en in synergie met de ongebreidelde dimensies van het menselijk vernuft. De modernisering van de mens die hieruit voortvloeide heeft over het algemeen gezorgd voor een verhoogde levensstandaard en voor een enorme vooruitgang, ondanks onze verminderde nood aan fysieke arbeid en de bijhorende teloorgang van de arbeidersklasse.

Wat er nu staat te gebeuren, de Second Machine Age, zal radicaal inwerken op de waarde van ons eigen denkvermogen. De unieke voordelen van de mens – fijne motoriek, autonomie, complexe communicatievaardigheden en doorgedreven probleemoplossend vermogen – geraken stilaan bijgebeend door de technologische vooruitgang. Eén voorbeeld is de zelfrijdende wagen van Google die ondertussen al ruim een miljoen ongevallenvrije kilometers heeft gereden en enkele jaren geleden nog ondenkbaar leek.

Wat is het effect op de economie?

Verschillende elektronische gebruiksvoorwerpen die ons in de jaren 90 nog duizenden euro’s kosten kan je nu tegen marginale kost downloaden als app. De markt voor wekkerradio’s, hifi systemen, antwoordapparaten en dergelijke is daarmee volledig ingeklapt. En al brengt dit voor vele mensen een verbeterde levenskwaliteit met zich mee, de keerzijde is een industriële woestijn met bijhorende massale werkloosheid en een groeiende inkomenskloof. Terwijl het BNP en de productiviteit blijven groeien, volgen de werkzekerheid en het mediaan inkomen deze tendens sinds enkele jaren niet meer.

productiviteit, BNP, werkzaamheidsgraad en inkomen in de US 1953-2011

De grote veranderingen volgens Brynjolfsson_

  •  de evolutie dat hoogopgeleide profielen in deze economische omgeving veel beter af zijn;
  • dat het inkomen uit kapitaal veel sneller aangroeit dan het inkomen uit arbeid (Brynjolfsson zegt dat de impact van de digitale vooruitgang door Piketty zwaar onderschat wordt);
  • winners take all_ de 0,01% rijksten verzamelen steeds meer van totale kapitaal.

deel van totale inkomen in US dat naar de 0,01% rijksten gaat

Oplossingen

Om ons te wapenen tegen deze evolutie is er maar één optie_ niet enkel de technologie op zich moet beter maar we moeten vooral de organisatie van de technologische ontwikkelingen verbeteren. Hiervoor zijn ondernemers nodig en is een reorganisatie van het onderwijssysteem van kapitaal belang. De echte vooruitgang zal er komen door onze unieke intermenselijke eigenschappen op een slimme manier te laten aanvullen door de onbegrensde mogelijkheden die robots en machines ons bieden.

Foto: Wikipedia

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift