Familiaal gebrouwen traditiebier heeft meer gemeen met wijn

Woensdag 7 november 2012 was een dag én nacht waar bij Brouwerij Cantillon halsreikend naar werd uitgekeken. Die nacht begon de traditionele en familiale brouwerij terug aan de brouwproductie, die enkel in de koude wintermaanden kan doorgaan. Als het warmer is, ontwikkelen bacterieën zich te snel, wat het brouwproces op basis van spontane gisting helemaal in de war zou brengen.

De koude is terug en het gonst dus opnieuw in de brouwerij in de Ghuedestraat 56, in Kuregem, op 5 minuutjes wandelen van het Brusselse Zuidstation. In de zomer vormt het gebouw dat ook het Brussels Museum van de Geuze wordt genoemd, een verrassende stopplaats voor toeristenbussen.

Medailles

Nu en dan komt het familiebedrijf dat in 1900 werd opgericht in het nieuws, bijvoorbeeld omdat de brouwerij recent een goude medaille won met hun Gueuze op de eerste Brussels Beer Challenge. Belgische brouwerijen wonnen er 42 medailles binnen waarvan 11 gouden, de Verenigde Staten deden het nog net iets beter in de competitie waarin 500 binnen -en buitenlandse biersoorten werden beoordeeld.

Wijntraditie

Toch voelt Cantillon zich meer aansluiten bij de wijntraditie, dan bij het commerciële biergebeuren én de artificieel gezoete fruitbieren die in de meeste café worden geschonken. Cantillon bieren hebben een bittere tot zure afdronk en ze vermengen hun brouwsel niet alleen met sap van frambozen, krieken, vlierbloesems en abrikozen, maar ook met witte muskaatdruiven (hun Vigneronne) of met blauwe merlotdruiven uit de Bordeaux (hun Saint-Lamvinus).

Openbrouwdagen

Het bier wordt in de brouwerij ook in wijnglazen geschonken, dat kan je zelf gaan ontdekken op de Openbrouwdagen op 10 november 2012. Dan gooit de brouwerij de deuren al open om 6.30 uur, voor de vroegste vogels is er een koffie en een croissant. De eerste rondleiding start om 7 uur, in het Nederlands, Frans, Engels en indien nodig in andere talen. In de zomer is er een korte toelichting en kunnen bezoekers vervolgens met een boekje zelf op pad. Tickets kosten € 6 per persoon, daarin zijn tickets om zelf te proeven inbegrepen. Er zijn rondleidingen tot 15.30 uur.

Wie nadien zin heeft om verder artisanale bieren te proeven, kan nog terecht in de twee café’s “Moeder Lambic” waar onder andere bieren van Cantillon én van die andere vermeldenswaardige Brussels Brasserie de la Senne uit Molenbeek, worden geschonken.

Brouwerij Cantillon, Gheudestraat 56, 1070 Brussel.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift