Fietsen in stijl_ drie unieke ontwerpen

De fiets is duidelijk aan een opmars bezig in het straatbeeld en dat zorgt voor de nodige inspiratie voor uitvinders wereldwijd. Daarom zetten we graag even drie ontwerpers in de kijker, van zeer praktisch tot stijlvol, van high-tech tot no-tech.

Mark Sanders_ Vouwbaar, kettingloos en elektrisch

Designer Mark Sanders ontwierp een elegante vouwfiets. De fiets is volledig elektronisch en haalt op eigen kracht een afstand van 30km. Dit houdt ook in dat er geen mechanische onderdelen zijn. Zonder ketting lijken trappers overbodig, maar dat is niet waar. Indien je wenst kan je door te trappen de batterij opladen zodat je de capaciteit kan verhogen. Voorlopig is ‘Footloose’ nog niet te verkrijgen op de markt, maar zou concurrentiëel moeten zijn met andere e-fietsen.

Andy Martin_ De houten fiets

Een iets duurdere fiets is dan weer van de hand van architect Andy Martin. Hij kwam op het idee om een volledig fietskader te maken in hout. In samenwerking met meubelmaker Thonet creëerde hij een elegante fixie. De combinatie van een eeuwoude houtbewerkingstechniek met een 21e eeuwse kijk op de fiets leverde een uniek model op. Verkrijgbaar in zeer beperkte oplage is deze fiets eerder een kunstobject dan een gebruiksmiddel. Voor een slordige €50.000 kan je er wel eentje aanschaffen.

Izhar Gafni_ De kartonnen fiets

Het meest opvallende model dat dit jaar het levenslicht zag was ongetwijfeld het project van de Israelische uitvinder, Izhar Gafni. Hij werkte 4 jaar in stilte aan een fiets gemaakt uit karton. In tegenstelling tot Andy’s fiets zou dit model voor slechts €15 op de markt kunnen komen. De ideale oplossing voor landen in derde wereld. Bovendien vraagt de fiets weinig onderhoud en is hij volledig waterdicht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift