Fruitsap in biologisch afbreekbare fles gemaakt van eigen afvalwater

PHBottle

PHBottle, een project van onder meer de Europese fruitsapindustrie, ontwikkelt een verpakking voor fruitsappen gemaakt met oa. suikers van afvalwater… van de fruitsapindustrie zelf. De fruitverwerkende industrie zou jaarlijks 155,48 miljard liter afvalwater genereren. PHBottle wil de laatste ontwikkeling in bio- en verpakkingstechnologie gebruiken. De nieuwe biologisch afbreekbare plastic verpakking zou ook antioxidanten bevatten om de bewaring van voedingswaren te optimaliseren. Volgens de website van Openraam, een Vlaams consortium voor innovatie in materiaaltechnologie, is PHBottle, niet het eerste project in haar soort. “Eind 2011 kwam het Brusselse waterzuiveringsbedrijf Aquiris in het nieuws met biologisch afbreekbaar plastic, gewonnen uit afvalwater. Dat was een wereldprimeur”, meldt Openraam. PHBottle, dat van start ging in mei 2012, loopt 42 maanden en heeft een budget van 3 miljoen euro. Het consortium van 12 bedrijven, kenniscentra en sectororganisaties krijgt steun van de EU via het ‘7th Framework Programme’.

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift