Fukushima, een snoeiharde analyse

Ongetwijfeld zag je in de voorbije maanden beelden passeren van de beschadigde kernreactoren in Fukushima. Vaak werden deze vergezeld van geanimeerde beelden gemaakt door Tokyo Electric om de situatie duidelijk te visualiseren. Nu de belangrijkste infrastructuurwerken achter de rug zijn, maakt Tokyo Electric zich klaar om de eerste nucleaire brandstof uit de beschadigde opslagruimtes te halen en elders te stockeren. En uiteraard hoort daar ook weer een mooi en optimistisch filmpje bij.

Fairewinds Energy Education is een kleine Amerikaanse VZW die gratis educatief materiaal en advies verdeelt rond nucleaire energie. En zij hebben ernstige bedenkingen bij de laatste computer-gegenereerde beelden, die tonen hoe de opruim exact gepland is.

“This isn’t an animated feature film, it’s more of a fantasy cartoon.”

Met die woorden zet Arnie Gundersen direct de toon. Volgens hem wil TEPCO heel veel valkuilen in dit proces onder mat vegen. Daarom maakte de organisatie een heel overzichtelijke film aan de hand van de animatie die TEPCO recent vrijgaf. Eén voor één worden de gepolijste statements uit de video onderuit gehaald. En wanneer de video op het einde predikt dat TEPCO transparant te werk gaat, is het lot van de video bezegeld.

‘We [TEPCO] remain committed to sharing information, like this video, with you.’

Gundersen concludeert de video met een aantal cruciale veranderingen die nodig zijn. “Tokyo Electric heeft noch de expertise, noch de middelen, om dit probleem op te lossen. Bovendien moet TEPCO dringend buitenlandse expertise aanspreken. Ten slotte is er ook een rol weggelegd voor ons. Fukushima heeft hoge nood aan publieke toezicht om de situatie op de voet te volgen.”

[vimeo https_//vimeo.com/79413032 w=650]

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift