De natuur als “healer”

Geef iedere gevangene een stuk grond

Bureau of Land Management Oregon and Washington (CC BY 2.0)

Gevangenen die salie kweken in een gevangenis in de VS

Wat is het nut van een gevangenis? Of beter, wat zou het nut moeten zijn van een gevangenis?

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA, stelt voor om gevangenen te laten participeren in gemeenschapsdienst. Dat zou een stap zijn in de juiste richting, maar het zou enkel een stap zijn. Velen die in gevangenissen terechtkomen komen reeds uit een “gevangenis”. Dikwijls letterlijk: wonend in een cel in een grijs flatgebouw met honderden op elkaar, elkaar horend, soms zelfs ruikend. Anderen uit een mentale gevangenis, gemaakt door zichzelf en het milieu waarin ze leven.

Wat doe je als je kind stout is geweest? Vroeger zette men kinderen in de hoek zonder pardon. Nu legt men hen uit waarom ze stout zijn. Hun opvoeders proberen hen te doen snappen waar ze in de fout zijn gegaan. Snappen. Een gevangenisverblijf moet als doel hebben: eruit komen als een beter mens. Een mens met inzicht. Vandaag de dag is dat dikwijls omgekeerd en wordt het litteken soms zelfs groter.

Een verblijf in de gevangenis zou een opportuniteit moeten zijn. Een tweede kans. Er zijn mogelijkheden zat.

Veel gedetineerden zijn in de gevangenis terechtgekomen omdat ze in zekere zin de connectie met zichzelf of de empathie met de medemens verloren hebben. Een verblijf in de gevangenis zou een opportuniteit moeten zijn. Een tweede kans. Er zijn mogelijkheden zat.

De gevangenen wat monotone klusjes geven zal voor de nodige afleiding zorgen, maar ook niet meer dan dat. Vroeger zou het misschien mogelijk geweest zijn om mensen tot inzicht, bedaring of redemptie te brengen door middel van geloof, maar tijden zijn veranderd.

Wat rest er in deze maatschappij nog van structurele waarden en normen die kunnen bijgebracht worden?

Boerderijen van de toekomst

Gevangenissen zouden de boerderijen van de toekomst kunnen worden, waar zorg voor grond, mens en dier centraal staat. Een ideaal kader waarbinnen de gevangenen, of beter, de herborenen in spe, tot inzicht kunnen komen.  

Het is belangrijk voor een mens, en zeker voor een gevangene, om terug de zin van het leven te zien of om er zin aan te geven. Indien gevangenen dit niet hebben, wat zou hen er dan van weerhouden om dezelfde fouten te maken, aangezien ze toch getekend zijn voor het leven?

Een veroordeling is een genezingsproces. We weten allemaal dat de natuur de grootste healer is

Geef iedere gedetineerde een stukje grond waarover hij of zij zich kan ontfermen. Stel hen verantwoordelijk voor het kweken van hun eigen voedsel en dat van anderen. Het zorgdragen voor de grond, het planten van zaden, de onstuitbare groei zien van planten… het zou hen onnoemelijk veel kunnen bijbrengen. Positiviteit, geduld, doorzettingsvermogen. Leer hen zich te ontfermen over dieren, die te voeden en te verzorgen.

Een veroordeling is een genezingsproces. We weten allemaal dat de natuur de grootste healer is, waarom zouden we dan in godsnaam de mensen die het het meest nodig hebben in betonnen uitzichtloze koten steken? Een gezonde maatschappij moet gezonde burgers hebben en in staat zijn om degenen die het noorden kwijt raakten een gezonde tweede kans te geven.

 

Louis De Jaeger is wereldreiziger, geeft lezingen en is tuinconsulent bij Commensalist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.