Gelukkigste mensen fietsen meest

happiness

Vorige maand kwam de jaarlijkse World Happiness Index van de Verenigde Naties uit. Uiteraard duikt ieder land direct in het rapport op zoek naar hoe gelukkig zijn of haar bevolking is. België zakte in score en belandde op plaats 21, ver dus van de top 3 (Denemarken, Noorwegen & Zwitserland). Het rapport maakt de ranking op aan de hand van een reeks van factoren zoals BNP, vrijgevigheid, keuzevrijheid, sociale zekerheid, … Het rapport is dan ook rijk aan gegevens en cijfers.

Toch zijn er nog meer conclusies te trekken. National Geographic nam het rapport er bij en kwam tot vijf interessante conclusies.

 1. Meestal is rijk zijn geen slechte zaak.
 2. Toch! Hoe rijker, hoe meer problemen.
 3. Arm zijn in Europa, geen pretje!
 4. Mooi weer is geen garantie voor geluk.
 5. Gelukkige mensen rijden met de fiets — vrijwillig!

Vooral die laatste conclusie willen we verder toelichten.

De top tien fietslanden in 2011 (fietsen/inwoner) waren_

 1. Nederland
 2. Denemarken
 3. Duitsland
 4. Zweden
 5. Noorwegen
 6. Finland
 7. Japan
 8. Zwitserland
 9. België
 10. China

De gelukkigste landen verschijnen ook in de top 5 van de fietsranking en ook Zwitserland eindigt twee keer bij de top 10. België en Duitsland hinken dus een beetje achterop. National Geographic duidt ook op het feit dat de fiets in veel ontwikkelingslanden een populair vervoersmiddel is, maar zelden een vrije keuze is en meer gedreven wordt door de economische realiteit. Kortom, mensen die bewust kiezen voor de fiets zijn gelukkiger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.