Gent viert duurzaamheid op Fair Festival

 

De 2e zaterdag van september en de zon brandt al vroeg op de ochtend. Aangekomen in het DOK (Gent) zijn nergens handdoekjes op eenzame zonnebedden te bespeuren of vroege zonnekloppers op het strand, dat voor de gelegenheid van het Fair Festival open is. Vandaag komt de Gentenaar zijn innerlijke mens voeden met biologisch en ethisch verantwoord eten en drinken, de geest aanscherpen met kennis over een ecologische levensstijl, en de ziel verwarmen in het bijzijn van vele gelijkgezinden.

Een overrompeling van relaxte Birkenstockers, maar ook de meer voorzichtige, modieuze, hippe, of gewoon nieuwsgierige consument is alom aanwezig. Voor een eerste editie kan organisatrice Joke Vanhamme tegen de middag al van een geslaagd concept spreken_ “Je ziet hier veel verschillende soorten mensen, ze proeven vanalles en ontdekken nieuwe zaken, ze leren alternatieven kennen waarvoor ze niet hun hele leven moeten veranderen, maar het toch bewuster kunnen aanpakken.”

Fair Festival is een familiehappening_ kinderen zijn hier welkom en vervelen zich geen seconde dankzij een uitgebreid aanbod workshops zoals kinderyoga, portefeuilles maken uit gebruikte brikverpakkingen, dansen, zingen,… Ook voor de grotere kinderen niets dan ‘intelligent entertainment’: Bij Tobias Leenaert van EVA vzw leer ik hoe ik als vegetariër mijn innerlijke afstomping tegenga, Benjamin Ball van Your Coach leert met wondermooie metaforen uit de natuur hoe ik als mens een soort appelboom ben waar een stekje van een perenboom aan vergroeid is geraakt. Verandering is mogelijk, je moet enkel weten op welke laag je probleem wortelt. Van boer Rolle Debruyne krijg ik nog tips mee om mijn stadstuin beter in te richten en tijdens de lezing van LETS Gent merk ik dat veel mensen staan te springen om voor geen geld diensten en goederen uit te wisselen.

Iets verderop -in de schaduw van oude loodsen- veel leven op de markt met nog meer uitprobeersels, proeverijen, en verwennerijen. Ik bots nog tegen de man die low impact man Steven Vromman wil beconcurreren_ hij draagt een hoed waarop hij zijn mobieltje én oplaadbaar zaklampje heeft bevestigd om deze met zonne-energie op te laden. Dit moet een geweldige dorpsgek zijn, bedenk ik me terwijl ik dankbaar een half litertje rijstmelk opdrink, gratis aangeboden door Lima.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift