Gevels 3D-printen met mini-bakstenen

De baksteen wordt als sinds mensenheugenis gebruikt om te bouwen. Hij wordt in de hedendaagse bouw echter niet meer gebruikt als de dragende constructie. Bakstenen worden vandaag gebruikt als regenscherm en afwerking maar daarvoor zijn ze behoorlijk dik en zwaar. In de duizenden jaren dat de baksteen bestaat is deze weinig van vorm veranderd, tot Hans Lankhaar en Bram van den Haspel, twee Nederlanders uit Rotterdam, zich de vraag stelden_ “Kan de baksteen niet anders?”. De Pixelstone, een mini baksteen van 1cm³, is hun antwoord.

Een al bestaand en ingeburgerd alternatief voor de baksteen als gevelafwerking, de streenstrips wordt al courant toegepast. Maar een deel van de architecten vind dit geen authentiek materiaal, het is puur een decor-product, en daarom zweren ze bij de baksteen. Hans Lankhaar en Bram van den Haspel hebben op Building Holland de Pixelstone als alternatief gelanceerd.

Hoe werkt het?

Pixelstones zijn zeer kleine baksteentjes die in bakken door de baksteen industrie kunnen worden aangeleverd. Deze ‘cartridges’ kunnen met één steenkleur gevuld worden, maar ook met nuanceringen, variaties rond een bepaalde tint. De Pixelstones worden vanuit de cartridges naar de mixer gepompt. Deze mixer stuurt de steentjes in de juiste volgorde naar de printkop. De printkop, die door een soort robot bestuurd wordt, legt de Pixelstone op de juiste plaats en lijmt hem vast.

Minder energieverbruik

Naast architecturale voordelen is er ook het voordeel dat er minder energie nodig is om Pixelstones te maken. Een Pixelstone moet ongeveer 1 tot 2 uur in de oven wat in vergelijking tot een gewone baksteen, die 3 dagen moet bakken, zeer weinig is. Door het kleinere formaat is er volgens de uitvinders per kg materiaal 90% minder energie nodig.

De toekomst van de Pixelston

De ondernemers hopen binnen 2 jaar een printer beschikbaar te hebben die 5m²/uur kan printen en die de steentjes automatisch kan verlijmen op prefab gevelpanelen. Het uiteindelijke doel is om een printer te ontwikkelen die in staat is om volledige 3D constructies te printen.

3D-geprinte gevel

Pixelstone is niet de eerste start-up van de ondernemers. Met LAB3D, hun eerste start-up ontwikkelden ze voor DeltaSync (gespecialiseerd in drijvende urbanisatie) een drijvende gevel. Deze gevel werd 3D-geprint in een zeer hoge resolutie, daardoor is het mogelijk om isolatie te integreren in het ontwerp. Daarnaast kan er ook plaats voorzien worden voor leidingen en kozijnen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van De Wijk van Morgen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.