Goedkope koolstofnegatieve bioplastiek uit afval

Tegen alle conventionele denken in zijn Mark Herrema en Kenton Kimmel erin geslaagd met hun bedrijf Newlight Technologies plastiek te maken van vervuilde lucht. AirCarbon/AirFlex heet de nieuwe plastiek die via efficiënte biokatalyse gerealiseerd kon worden. In het proces wordt koolstof uit de lucht in ketens aan elkaar gebonden tot een polymeer met eigenschappen die dicht bij polypropyleen (PP), de wereldwijd meest gebruikte plastieksoort, liggen. Het proces zou netto meer koolstof in de plastiek deponeren dan dat er tijdens het productieproces vrijkomt in de atmosfeer.

Eerste Prijs Innovatie

AirCarbon won in 2013 de eerste prijs meest innoverend product op de Conventie van Biopolymeren. De plastiek werd geprezen wegens bioafbreekbaar, voor het duurzame productieconcept, lage prijs, recycleerbaar, koolstofnegatief, en kwaliteit.

Methaanplastiek

De plastiek wordt gemaakt uit de methaan aanwezig in de lucht van melkvee boerderijen. Koeien zijn gekend om hun grote methaanproductie voornamelijk via het kauwen en verteren van gras. De lucht wordt geperst en vloeibaar gemaakt en vervolgens door een biokatalysator geleid. De katalysator hangt de methaan-moleculen aan elkaar wat resulteert in een plastiekpolymeer.

Koolstofnegatief proces

Newlight claimt netto koolstofnegatief te zijn. Er zou dus na de volledige productie minder koolstof in de atmosfeer gedijen dan daarvoor. Dergelijke resultaten zijn afhankelijk van welk deel van het productieproces in beschouwing werd genomen. Indien het klopt, zou het een bescheiden winst zijn. De lucht dient eerst geperst en vloeibaar gemaakt te worden wat veel energie vereist.

Kan goedkope technologie de wereldproblemen oplossen?

Volgens USAtoday zou de plastiek goedkoper worden dan polypropyleen en dus in staat zijn een plaats op de markt te veroveren. De plastiek wordt aangegrepen als argument dat technologie in staat kan zijn de overmatige koolstofuitstoot van onze maatschappij op te lossen. Zonder afbreuk te willen doen aan het fascinerende resultaat van de ontwikkelaars van AirCarbon, zou dat een verbazingwekkende trendbreuk zijn – maar we dromen graag eens mee.

(Photo via Kain Road Cul de Sac, Flickr, CC license)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.