‘Gross national happiness’ als policy tool in Bhutan

TEDx Flanders — Maarten Desmet stelt voor_ het bruto nationaal geluk. Een alternatief voor het BNP om de levenskwaliteit van mensen te meten. In plaats van ons huidig economisch paradigma waarin inkomen centraal staat, komt een holistische aanpak met vier pijlers_ sociaal-economische ontwikkeling, culturele waarden, ecologie en goed bestuur.

Het concept BNG is afkomstig van de koning van het boeddhistische koninkrijk Bhutan die in 1972 claimde dat bruto nationaal geluk belangrijker is dan bruto nationaal product. Dat ‘geluk’ verwijst naar een harmonische samenleving waarin mensen dichter bij de natuur, hun tradities, cultureel erfgoed, bestuur en gemeenschap staan. Het tegengestelde dus van ons huidige economisch systeem, waarbij individualisme zegeviert.

Een design van 9 domeinen (psychological well-being, standard of living, health, education, culture, time use, good governance, community vitality, ecological diversity and resilience) en 72 happiness indicatoren bepalen nu in Buthan de wetten en projecten.

Sound like a world wide plan?

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift