Hapklaar voedingslabel meet "Foodness"

Vaste voedingscolumnist Mark Bittman heeft in een artikel in de New York Times een nieuw voedingslabel voorgesteld dat op een snelle, overzichtelijke manier de kwaliteit van voedingswaren weergeeft. Het meest opvallende onderdeel daarvan is de parameter “Foodness” (letterlijk: voedingsheid), wat staat voor de mate waarin een voedingsproduct natuurlijk is, of ‘echte voeding’ bevat in de plaats van ‘processed’ en op smaakstoffen gebaseerd. Daarnaast zijn er nog twee basisparameters “voedingswaarde” en “welzijn”. De eerste is een samenvatting van de voedingswaarde van de ingrediënten die al verplicht wordt opgesomd. “Welzijn” staat voor de sociaal verantwoorde manier van produceren in alle facetten_ arbeid, watergebruik, dierenwelzijn… De drie parameters krijgen elk een score op 5 punten, de som geeft een totaal op 15 punten. Een score tussen 10 en 15 levert een groen etiket op, tussen 5 en 10 oranje. Alles onder 5 krijgt een rood licht. Daarnaast wordt er nog weer gegeven of er nog genetisch gemanipuleerde bestanddelen werden gebruikt bij het produceren van het voedsel. Bittman wil vooral een label dat de consument op een heldere manier informatie aanreikt. Dat is het ook. Een nog op te lossen vraagstuk is welk meetsysteem als basis zou dienen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift