Geen medicatie die een positievere invloed heeft dan een groene omgeving

Hoog tijd om de depressieve scholen op te fleuren

CC0

Louis De Jaeger heeft als missie zoveel mogelijk land te verduurzamen en doet dit met zijn landschapsarchitectenbureau Commensalist, met de ByeByeGrass campagne, als lid van een agro-ecologie-denktank en door het sensibiliseren met het schrijven van artikels en een boek over de toekomst van landbouw.

Onlangs moest ik een landschapsarchitect van m’n team kalmeren. We zijn bezig een schoolcampus een total makeover te geven: van beton naar bomen. Met een enorme lading vraagt hij me — terecht — wat er moet worden van kinderen die tot hun 18 jaar in een betonnen gevangenis zitten: school. Toegegeven, als ik naar de kleuterspeelplaats kijk, zie ik lelijke betontegels met daarrond een afschuwelijke omheining. Arme kleuters. Achteraf krijg ik te horen dat de kleuterschool de ‘dierentuin’ wordt genoemd door omwonenden.

Wat willen we dat er terechtkomt van toekomstige generaties als we ze opsluiten in betonnen bunkers? Scholen krijgen dikwijls te kampen met leerlingen die agressief zijn, naar schoolgenootjes toe, maar ook naar leerkrachten. Ook hebben er redelijk wat leerlingen moeilijkheden om zich te kunnen concentreren. Leerkrachten zelf hebben dan weer last van burn-outs en kunnen moeilijke klassen soms niet meer aan. Om deze problematiek te koppelen aan het feit dat het merendeel van de Vlaamse scholen bestaat uit depressieve grijze gebouwen is misschien kort door de bocht. Toch mogen we de impact hiervan niet onderschatten.

Het uitzicht op groen alleen al doet wonderen, voor groot en klein

Ontelbaar veel studies hebben aangetoond dat kinderen (of volwassenen) die zich in een groene omgeving bevinden aangenamer zijn en zich beter in hun vel voelen. De agressie daalt en hun concentratievermogen stijgt. Goedkoper en beter dan rilatine dus. Het uitzicht op groen alleen al doet wonderen, voor groot en klein.

Een gezonde en robuuste maatschappij start bij de allerjongsten, zij zijn de toekomst en zij zullen bepalen hoe de wereld er over enkele decennia uit zal zien. Het is aan ons om ze de ideale omgeving te geven waarin ze zich kunnen ontplooien tot mooie wezens. Uiteindelijk zullen zij het ook zijn die later voor ons zorg zullen dragen.

Er is geen enkele medicatie die zo’n positieve invloed heeft op ons als een groene omgeving. De emotionele én economische waarde van natuur wordt zelden in rekening gebracht.

Van steriele speelplaats tot magische wereld

Dikwijls durven scholen niet investeren in meer bomen, ze zijn bang dat ze ze later niet meer zullen mogen kappen. Tegenwoordig is dit op te lossen met “tijdelijke natuur”, dus dat excuus valt weg. Beter een boom die ooit gekapt wordt dan nooit een boom te hebben gehad. Scholen claimen soms dat er niet genoeg plaats is voor meer groen. Dat zijn complete nonsens. Hoe klein de speelplaats ook is (en ze zijn dikwijls veel te klein), er is altijd plaats. Breek een paar van die betontegels uit om er samen met enkele klassen een schoolmoestuintje van te maken, wat schoolappelbomen te plaatsen en waarom geen veilige schoolvijver? Klimplanten kunnen de lelijke gebouwen verbergen.

Er moet plaats zijn op de speelplaats om weg te dromen in een magische wereld, niet in de met advertenties beladen iPad-fantasieën, neen, we willen verborgen plekken achter struiken, in bomen en tussen de bloemen. Met je voeten lopen op verharding of op houtsnippers maakt een immens verschil.

Laat ons dit jaar de scholen ontharden en enkele bomen in de grond steken

De bril waardoor een toekomstige volwassene de wereld ziet, wordt enorm bepaald door de leefomgeving. Als kinderen hele dagen moeten doorbrengen op een steriele speelplaats, kweek je ze op tot zwakkelingen op het vlak van gezondheid en tot bangeriken waar weinig tot geen avontuur in zit. Een generatie die gedoemd is om onze doelloze maatschappij verder te zetten met zijn nine-to-five-to-burnout jobs, zijn overconsumptie van China-brol en zijn vadsige veelvraterij om ons nationaal gewicht naar een Amerikaans niveau te brengen.

Beslissen we om dit schooljaar met z’n allen scholen te ontharden, enkele bomen in de grond te steken, wat eetbare struiken te zetten, klimplanten tegen muren te zetten, kortom de boel wat op te fleuren, dan zal 1 september van volgend jaar iets zijn om naar uit te kijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.