"Iedereen maker"

Wat als iedereen creatief is en alle middelen om onze wereld te vormen binnen handbereik zijn? Dat is de centrale vraag die vier jonge producers zich stellen in de korte documentaire ‘We Are Makers’. Aan de hand van een hele reeks projecten schijnt de film een licht op wat creatievelingen met elkaar bindt en hoe ze elkaar van vinden en ondersteunen. De manier waarop een ‘Maker’ dingen creëert maakt niet uit. Allerlei technieken komen dan ook aan bod, van 3D-printing tot naaien, van knutselen tot lassen.

De gesprekken met Dale Dougherty (Make Magazine) vormen de rode draad. Hij ziet de verbinding tussen alle ‘Makers’ heel sterk. Vroeger zat iedereen binnen zijn eigen specialisatiewereldje. Toch zijn er veel gelijkenissen en is er enorm veel ruimte voor creatieve kruisbestuiving. Via ‘Maker’ communities, werkplaatsen, markten, … ontmoeten al deze geesten elkaar nu en worden er nieuwe ideeën en projecten geboren.

In de documentaire komen een aantal initiatieven in de kijker te staan. Een overzicht_

  • Designer Allan Chochinov (School of Visual Arts) opent de film en wijst op de toenemende trend vandaag waarbij gebruikers minder en minder begrijpen hoe dingen werken. Niet enkel wordt de mechaniek verstopt (denk aan smartphones), maar het wordt ook moeilijker en moeilijker om dingen te repareren. Bovendien schrappen veel scholen juist die vakken die creativiteit aanleren.
  • Raphael Abrams van NYC Resistor brengt mensen samen in een creatieve ruimte. Niet het gereedschap, maar de mensen vormen de kern van de Maker-beweging. Ook Dale Dougherty ziet dit. Projecten worden multi-disciplinair omdat verschillende talenten samenkomen. Ook het profiel van de Maker wordt volgens hem stilaan meer generalistisch. 
  • Lizabeth Arum (MakerBot), David Carr (Supermechanical) en Leif Krinkle (School of Visual Arts) ondersteunen dan ook volop ruimtes en klassen voor iedereen die creatief aan de slag wil gaan. Door creatieve ‘spaces’ in te richten en mensen samen aan een project te laten werken, komt creativiteit pas echt op gang.
  • Eric SiegelSylvia Perez gaan een stap verder en brengen de Maker-cultuur naar de school. In de New York Hall of Science richtten ze een creatieve ruimte in waar studenten vrij kunnen experimenteren en samenwerken. Zij zien de Maker-spaces als de plekken waar kinderen leren om samen dingen te creëren. Zo organiseren ze jaarlijks de ‘World Maker Faire’ (zie video onderaan).
  • Ten slotte komt ook Randy Hunt aan het woord. Via het platform Etsy biedt hij Makers de ruimte om hun creaties te verkopen en elkaar kunnen ontmoeten, inspireren, … . Wat alle deze voortrekkers binnen de Maker-beweging kost wat kost vermijden, is dat er een wereld ontstaat met een technologische elite. Zij willen dan ook de beweging zo snel mogelijk uit de kelders en garages en zo veel mogelijk mensen betrekken in het gebeuren.

Trek wat tijd uit voor deze leuke documentaire. Via de ‘We Are Makers’ website ontdek je bovendien extra interviews met alle sprekers bekijken.

[vimeo 66162292 w=640&h=360]

[vimeo 71281762 w=640&h=360]

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.