Infografiek: stijging van het zeespiegelniveau

Photo by Stian Olsen (CC, Flickr)

De CO2 concentraties bereiken nu al een tijdje ongeveer 400ppm (volg hier live_ Keeling website). De invloed hiervan op de hoogte van de zeespiegel werd in een infografiek geplaatst door de Union of Concerned Scientists. Deze vindt u onderaan dit artikel.

De infografiek is opgebouwd uit vier delen. Een eerste deel bespreekt de stijging van het zeespiegelniveau vandaag, in de VS en Mexico. Deze wordt vergeleken met de stand in 1880. Het is interessant om te zien hoe groot de verschillen zijn van plaats tot plaats. Dit is te wijten aan verschillen in dichtheid van het zeewater, waterstromingen en fenomenen zoals landverzakkingen en opheffingen. Deze beide laatste zijn voornamelijk geologische fenomenen op continentale schaal, hoewel verzakkingen ook door de mens  veroorzaakt worden. Goede voorbeelden hiervan zijn het geleidelijk inklappen van de West-Vlaamse bodem, of de veenlagen in Nederland, door grootschalige waterwinningen.

Een tweede luik van de infografiek verbindt de zeespiegelstijging met de opwarming van de planeet. Het derde deel toont aan dat de zeespiegelstijging versnelt en toont de projectie voor het jaar 2050. In een tot de verbeelding sprekend laatste deel is het verwachte zeeniveau voor het jaar 2100 afgebeeld.

Rising Sea Levels and Global Warming by The Union of Concerned Scientists

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift