Jonge klimaatactivisten liftend, per trein en met paard en kar naar Parijs

Zes jonge klimaatactivisten raakten met allerhande klimaatvriendelijke transportmiddelen, waaronder paard en kar, van Leuven tot Parijs. Tijdens hun twee dagen durende duurzame tocht hengelden ze naar de klimaatvisie van mensen onderweg_ “Beleidsmakers beschikken niet over daadkracht.”

‘Stop de praat, wees paraat voor het klimaat’ is één van de slogans op de koffer vol meningen die zes jongeren van jeugddienst Globelink naar Parijs brengen. Toch beseffen zij als geen ander dat alles met praten begint.

Tijdens hun duurzame tocht naar de lichtstad, al liftend, blijken autoritten ideale momenten om te horen hoezeer het klimaatdebat leeft onder mensen. Van onverschilligheid en oprechte bezorgdheid_ ze komen alles tegen.

“Duurzaam reizen is avontuurlijk”

Van startplaats Leuven tot in Asse gaat het met de zonnetrein, paard en kar en al fietsend. Nadien vervolgen de zes hun tocht al liftend. Deelnemer Bert (18) vindt het verbazingwekkend op hoeveel verschillende manieren duurzaam reizen mogelijk is. “Onze reis duurt wel wat langer, maar het valt veel beter mee dan verwacht. Er zijn dus mogelijkheden, maar beleidsmakers moeten het beter ondersteunen.”

Zo’n reis biedt, naast avontuur, tijd om na te denken, bijvoorbeeld over het klimaat.
— Rhune (19)

“Het mooie aan liften en andere vormen van duurzaam reizen is dat je mensen leert kennen. Tegelijkertijd heb je geen controle — daar wringt het schoentje in onze op efficiëntie gerichte maatschappij”, stelt liftster Rhune (19). “Tijdens deze tocht realiseer ik me hoe heerlijk het is om gas terug te nemen. Zo’n reis biedt, naast avontuur, tijd om na te denken, bijvoorbeeld over het klimaat.”

Kracht van het volk

De vrouw die de jongeren, met paard en kar, van Merchtem tot Asse brengt, vindt dat bestaande structuren een duurzame manier van leven in de weg staan. “Ik ben een sorteerfreak, maar de overheid werkt me tegen. Vroeger verwijderde ik het plastic van de enveloppen, maar nu is het ineens ongelofelijk duur om dat naar het containerpark te brengen, dus laat ik het zo”, zucht ze.

Ook een van de chauffeurs die een lift aanbiedt, is scherp voor de rol van regeringen_ “Beleidsmakers beschikken niet over daadkracht. Gelukkig denken jongeren anders. Zij zijn het carrière maken beu, willen niet langer marionetten van de klimaatverslindende economie zijn en hebben meer kennis van de klimaatproblematiek. Deze en de volgende generatie moet het waarmaken.”

Sensibilisering

Wat ik onthoud uit de duurzame tocht is dat er veel goede wil is. De macht ligt bij de mensen
— Jessica (22)

Naast degenen die het een hopeloze zaak vinden en degenen die wel duurzaam willen leven, maar niet weten hoe, komen de zes jongeren ook onverschilligheid tegen. Enkele chauffeurs stellen er gewoon niet mee bezig te zijn. Volgens Victor (19) hebben zij een geheugensteuntje nodig_ “Wanneer ik over de klimaattop sprak, moesten velen erg lang nadenken. Ze hadden er wel vaag iets over gehoord, maar het interesseert hen simpelweg niet.”

Jessica (22) denkt dat verdere sensibilisering nodig is. “Alles begint met bewustwording. Tijdens het liften merkte ik dat heel veel mensen er onbewust op een of andere manier wel mee bezig zijn, maar dat er gewoon te weinig kennis is. Wat ik onthoud uit de duurzame tocht is dat er veel goede wil is. De macht ligt bij de mensen”, besluit ze overtuigd.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – tekst_ Chloë Carlens, foto’s: Maurizio Ciranni

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.