Kleren kweken met microben

TEDx Flanders — Groene thee, suiker, een paar microben en een beetje tijd. Dat is alles wat fashion designer Suzanne Lee nodig heeft om haar eigen kleding te maken.

Synthetische biologie

Het proces is verbluffend en niet te ingewikkeld. Ze gebruikt een symbiotische mix van bacteriën, gisten en andere micro-organismen die cellulose spinnen in een fermentatieproces. Na verloop van tijd vormen deze kleine draden in de vloeistof een mat op het oppervlak. Dat wordt verder behandeld op natuurlijke wijze, met zo weinig mogelijk chemicaliën.

Het resultaat mag er zijn. Een blauw jasje of shirt met leuke patronen, het kan allemaal! En wat het nog leuker maakt is dat je microben kan gebruiken om de kleding te wassen.

Toekomst

Lee werkt verder aan haar proces en probeert materialen bepaalde eigenschappen toe te kennen_ kleding waterdicht maken, de gepaste vorm creëren,… Nog een hele weg te gaan, maar een ongelofelijk boeiende!

http://biocouture.co.uk/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift