Klimaatboterham 2012 (deel 1)

Zo, hoe was 2012 voor u? Schitterend? Hebt u er een goed gevoel aan over gehouden? Ik wel. Getrouwd. Diploma erbij. Blogger nu ook al, met een smakelijk, sappig onderwerp. Hier is de Klimaatboterham deel 1, een 4-delige serie over het klimaat in 2012 opgelijst van jong naar oud. Conclusies_ Algemeen goed nieuws zoals veel meer acceptatie op het internationaal en diplomatiek front en een groeiende publieke bewustwording. 2012 werd het jaar van de publieke acceptatie_ zelfs de Amerikaanse president Obama maakte voor het eerst ernstig melding van klimaatverandering. Ondertussen plaveien we verder aan onze weg naar de hel. 

In dit deel_ een voorbarige vooruitblik op de maand december en een uitgebreid overzicht over de maand november wegens de start van de klimaatconferentie 2012 te Doha. Volgen nog_De zomer en herfstmaanden_ hitte en droogte in het noordelijk halfrond (Deel 2). De eerste helft van 2012_ Hoe gaat het aan de andere kant van onze wereldbol? (Deel 3). Hoe zit het met de opbouw van onze koolstofarme economie? (Deel 4).

December 2012_ DOHA succesvol (onder voorbehoud) en IPCC kondigt nieuwe onderschattingen aan

  • Tegen alle denkbare verwachtingen in wordt de Doha-klimaatconferentie positief afgerond_ de onderhandelingen over de ondertussen onmogelijk geworden 2°C grens lukken (onder voorbehoud).
  • Invoeren van een globale koolstoftaks (onder voorbehoud).
  • IPCC (International Panel on Climate Change) besluit gegevens over de invloed van permafrost in zijn klimaatmodel niet te gebruiken. Een nieuw rapport met nieuwe voorspellingen over het klimaat wordt volgend jaar verwacht maar de voorspellingen negeren  een van de grootste toekomstige drijfveren voor de opwarming_ het ontdooien van de tundra gebieden (Yale Environment 360, Arctic Tundra is being Lost).  Het (weggelaten) probleem kan samengevat worden als de brandweer bellen over een brandend huis en de stookolietank vergeten vermelden. (ClimateProgress,  New IPCC report will ignore crucial permafrost feedback)
  • Op 6 december (vandaag) brengt de Sint de nieuwste inzichten over de “Mythe van de Groene Economie” (Zeronaut), we willen daar alles over weten en zetten een onbevangen bril op, gaan luisteren en brengen u op de hoogte.
  • Het einde van het Europese jaar 2012_ hoe zat dat nu nog met die klimaat-doelstellingen?

November 2012_ Melding van klimaatverandering in de speech van Obama en observaties van sterker dan verwachte globale impacten

Beide zijn mooi gerelateerd dus dat mysterie is opgelost. En het past ook nog in één van de grote klimaatthema’s van 2012_ het krimpende noordpool ijsoppervlak. Met als ultieme bevestiging volgend recent nieuws_

Waarmee we ook relatief gelukkig zijn_

  • Een concrete datum werd geplakt op een verwacht koolstofuitstoot plafond_ het jaar 2030. Nog een heel eind weg, maar er zou alvast een plafond bestaan. Misschien kunnen daar nog enkele jaren af? Het IAE (International Agency of Energy) zou die piek alvast graag voor 2020 zien willen we lager dan 450ppm blijven. James Hansen (een wetenschahahapper) zegt al jaren dat we onder de 350ppm zouden moeten blijven (eenvoudige versie/specialisten).
  • New Scientist laatste magazine “Climate Change. 5 years ago we feared the worst. But it’s looking even worse than that.” Ook dit is goed.
  • Naar de aanloop van de DOHA klimaatconferentie lezen we dat 1200 nieuwe steenkoolcentrales gepland zijn. Gelukkig is het maar een plan (Climate Progress, Why India’s coal plants are an illusion en BHP Billington’s opinion). Pijnlijk in alle opzichten.
  • Ook naar de aanloop van de DOHA conferentie vragen bijna 200 multinationals een voorspelbare prijs voor koolstofconsumptie om opwarming van de planeet tegen te gaan. Waar wachten onze leiders nog op? Shell, Total en Exxon horen tot die 200. Waar wachten onze leiders nog op???
  • Het was op het lachwekkende af hoe de klimaatrapporten uitkwamen naar aanleiding van de klimaatconferentie. Alsof er iemand is die de tijd heeft die allemaal te lezen. Bon. Ook de Wereldbank brengt een klimaatrapport uit “Waarom een 4°C wereld absoluut vermeden dient te worden”. Zie hier de obligate commentaar van Joe Romm “And So The Bank Must Stop Funding All New Fossil Fuel Plants”.
  • Tussen de lijnen lezen_ Wereldbank besluit dus het 2°C scenario te verlaten. Een goede beslissing want de maximum grens van 2°C stijging van het globaal temperatuursgemiddelde was volledig onrealistisch en creërde een vals gevoel van veiligheid. Ze gaan nu proberen de 4°C stijging niet te bereiken. Het Climate Action Tracker rekende een 3,3°C stijging uit als alle beloftes nagekomen worden. Refereer naar bovenstaande maand december, item 3 om uw eigen mening te vormen.
  • En boenk! Een analyse van de 2°C doelstelling in PWC’s studie (Too late for two degrees?) geeft aan dat we momenteel aan 0,8% jaarlijkse reductie van koolstofuitstoot zitten. Om tegen 2050 te stabilizeren op die elusieve  2°C moeten we onmiddellijk deze reductie naar 5,1% per jaar verhogen. Spijtiggenoeg wordt 3% beschouwd als het maximum om geen ernstig economische gevolgen te hebben (waar is die link?).
  • Obama vermeldt klimaatverandering in zijn eerste speech na de verkiezingen (The Guardian) : “And I am a firm believer that climate change is real, that it is impacted by human behavior and carbon emissions. And as a consequence, I think we’ve got an obligation to future generations to do something about it.” In Amerika weegt die eerste zin zwaar. Veel te evident voor mij en de rest van de wereld, dus onthouden we de tweede zin die vrijwel letterlijk de basis van de duurzaamheidsfilosofie samenvat. Gelukkig sta ik niet alleen_
  • Rechtszaken die regeringen of instituten aanklagen in verband met een gebrek aan actie tegen klimaatverandering_ Amerika (Campaigners sue EPA), Nederland (Urgenda begint rechtszaak tegen de staat, de rondzendbrief)
  • Die actie in Nederland is begrijpelijk gezien het complete gebrek aan engagement de afgelopen jaren. Dit werd gedocumenteerd in de klimaatprestatie-index (CCPI). Lees meer bij BBL. We komen er goed vanaf, niet dankzij onszelf, vooral ondanks de anderen.
  • De wetenschappelijke theorie over klimaatverandering wordt unaniem geaccepteerd_ in de wetenschap, in de bedrijfswereld (zie vorig), publiek (hmm)
  • Het kan niet allemaal goed nieuws zijn. De meest deprimerende uitspraak van het jaar komt van de kersverse Witte Huis woordvoerder Jay Carney “We would never propose a carbon tax and have no intention of proposing one”. Fail.
  • The New York Times vat het allemaal goed samen met “Is this the End?”. De Amerikanen tonen weer hun leiderschap, dit keer op het gebied van nihilistisch opportunisme_ puntje zuigen amateurs van 2001.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.