Klimaatverandering: game over

Klimaatverandering valt niet meer te stoppen. Globaal gaan we met zijn allen voor een warmere planeet. Of het nu 4,5°C of 5,5°C  zal worden, heeft weinig belang. Wat telt is hoe onze maatschappij zich organiseert.

Bhad3-DCMAA5k82[1]

In maart komt het IPCC met een impact assessment maar die is al voorbijgestreefd. Met evidente en irrelevante uitspraken als  “Violent, sicker, poorer future”, “Aggressive climate action ASAP minimizes future warming” en ”The risks go up the longer you wait”  geeft de wereldorganisatie impliciet toe dat de strijd verloren is.

Hoeveel kan het risico op een grote klimaatverandering nog stijgen  als we beschouwen hoeveel broeikasgassen we al uitgestoten hebben, hoeveel energiecentrales we wekelijks bijbouwen (zie: “China and India are building four new coal power plants — every week”), hoe elke projectie van onze globale energieconsumptie evolueert? Het fascinerende verhaal van de schone energieën beschrijft enkel hoe nieuwe energie die bovenop de reeds bestaande baseload komt, meer en meer proper is.

Potential[1]

In deze blog werd al meermaals aangetoond dat het verhaal van onze tijd er één is van verandering. Op vele fronten in de maatschappij zijn daar kleine groepen mensen mee bezig. Zij zoeken naar relevante oplossingen binnen een onduidelijk afgelijnde  arena. Voor buitenstaanders lijken die micro-initiatieven vaak irrelevant en marginaal. Binnen de context van de onomkeerbare klimaatverandering en de daarmee geassocieerde sociale turbulentie zijn het echter uitstekende voorbeelden van het uitbouwen van lokale weerbaarheid en vergroten van het aanpassingsvermogen van een kwetsbare maatschappij.

Met het nieuwe en gratis downloadbare boek van Plan C_ Product<=> Dienst wordt een nieuwe stap gezet in de verankering van dergelijke positieve verandering in Vlaanderen. Het was hoog nodig, we zijn immers al lang voorbij vijf voor twaalf, zie, het is de daaropvolgende ochtend die aanbreekt. Tijd om op te staan.

Photo via WikiMedia Commons, The edge of the Greenland icesheet, note the humans standing at the center right hand side for scale. Taken near Kangerlussuaq, Greenland; 8-11-2005 by L. Chang

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift