Klimaatverandering geen hot topic in VS

Klimaatverandering is een ‘hot topic’ in Europa. Dat bleek uit het resultaat van een grootschalige enquête die de Europese Commissie publiceerde. Ook in België leeft het onderwerp enorm. Meer dan de helft van de Belgen beschouwt het klimaatprobleem als één van de belangrijkste uitdagingen en 83% ziet de strijd tegen klimaatverandering als een wapen tegen de economische crisis.  Maar hoe zit dat in de Verenigde Staten? 

Gallup ging op zoek. Gallup legde 15 ‘issues’ voor aan de burger, het klimaat en leefmilieu waren twee van de thema’s. Leefmilieu strandde op een 13e plaats, het klimaat eindigde zelfs voorlaatst. Enkel de bezorgdheid over etnische ongelijkheid scoort lager. Een meerderheid zegt dat ze slecht een klein beetje of helemaal niet wakker liggen van het klimaat.

Gallup3

It’s the economy, stupid!

Voor Amerikanen zijn de economie, federale uitgaves en de gezondheidszorg de grote bekommernissen. Deze drie thema’s werden meer dan 50% beantwoord met een resolute ja. Klimaatverandering en de kwaliteit van het leefmilieu bengelen helemaal achteraan met respectievelijk 24% en 31%.

Nog nooit zo laag

Opvallend is ook dat de bezorgdheid over het leefmilieu nog nooit zo laag geweest is. Met een daling van 5% t.o.v. 2013 zet de bevraging dan ook het diepterecord van de laatste 15 jaar. Nochtans beheersen debatten over o.a. fracking en de Keystone XL Pipeline al geruime tijd het nieuws in de V.S. In 2007 stond het milieu veel hoger op ieders agenda toen 43% het aanstipte als een belangrijk probleem in de V.S.

Gallup2

Zoals vele thema’s in de Verenigde Staten is de bevolking ook over leefmilieu en klimaat verdeeld. Toch is de tweespalt bijzonder groot rond deze onderwerpen. De onderstaande tabel toont aan dat enkel debatten over de rol van de overheid en de grootte van het overheidsapparaat grotere verdeeldheid teweegbrengt.

Gallup1

28 senatoren

Vorige week hielden 28 Amerikaanse Senatoren nog een pleidooi voor meer aandacht voor de klimaatproblematiek. Gallup vraagt zich af of dit enig effect had op de publieke opinie. Dit is belangrijk om weten want heeft een impact op de toekomstige wetgeving in het congres.

Unless Americans’ concern increases, the likelihood of the public’s support for significant legislative action on environmental matters is small.

Deze enquête maakt trouwens deel uit van een grotere bevraging rond klimaat en leefmilieu bij de Amerikaanse bevolking. Deel twee werd ook reeds gepubliceerd en gaat over de visie op Global Warming als een bedreiging voor de samenleving.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift