Living Lab_ mag het iets meer zijn?

De Denen pakken het groot aan. In Albertslund, een buitenwijk van Kopenhagen, werd in het najaar van 2014 het grootste Living Lab in Europa geopend. Zelfs de Amerikanen zijn onder de indruk. Kent Larson, die met het onderzoeksconcept pionierde aan MIT, vindt het een uniek en ambitieus initiatief. Een living lab is een gebruikersgeoriënteerd, open innovatiepark waarin nieuwe oplossingen op 1_1 schaal kunnen ontwikkeld en getest worden in een ‚public-private-people partnership’.

Het Danish Outdoor Lighting Laboratory (DOLL) focust op de ontwikkeling van slimme en energie-efficiënte verlichtingsoplossingen voor publieke ruimten. Het wordt uitgebaat door een nonprofit Gate 21 in samenwerking met de Technical University of Denmark en de gemeente Albertslund. Op een industrieterrein kunnen nieuwe concepten langs negen kilometer straten en paden uitgetest worden. Momenteel worden ongeveer 50 verschillende verlichtingsystemen onderzocht. Daar zijn 25 bedrijven bij betrokken. Tegelijk fungeert het lab als een showroom waar beleidsmakers technologieën in werking kunnen zien en hun kosten op reële basis kunnen inschatten.

kortlivinglab_engelsk

Waarom is DOLL nu zo veelbelovend? Zeker, de schaal van het lab is uniek en het enthousiasme waarmee het open innovatie ethos wordt omarmd is nog steeds uitzonderlijk. En verlichting is natuurlijk een belangrijke energievreter. Efficiënte oplossingen zullen zeker tot een beter milieu bijdragen.

50 miljoen lichtarmaturen

Maar het wordt pas echt interessant als we bedenken dat steden wereldwijd in de komende drie jaren ongeveer 50 miljoen (!) lichtarmaturen zullen vervangen. En dat heeft niet alleen te maken met het verouderen van een bestaande infrastructuur. Het is namelijk zo dat publieke buitenverlichting ook fungeert als de ruggengraat van een netwerk van sensoren die de stad slimmer kunnen maken. Verkeerscontrole, buurtveiligheid, parkeerbeleid, monitoring van materiaal- en afvalstromen, bewaking van kritieke infrastructuren, begeleiding van toeristen zijn maar enkele van de functionaliteiten die met deze technologieën kunnen ondersteund worden. DOLL positioneert zich dus heel mooi in de rush naar het implementeren van smart city concepten.

streetfilms-copenhagen-a-journey-around-copenhagens-bicycle-innovations-more-than-green_2-650x277

In het lab wordt nu bijvoorbeeld geëxperimenteerd met systemen om vrachtvervoer doorheen de stad zonder haltes te laten doorstromen. Dat zou een boel emissies kunnen besparen. Ook aan het comfort van fietsers wordt gedacht met een ‘groene golf’ van in fietspaden ingewerkte LED lampjes die je helpen om voor stoplichten te vermijden. De mogelijkheden om aan verduurzaming en veiligheid te werken zijn legio.

Smart city & privacy

Er moet wel bij vermeld worden dat de beweging naar ‘smart cities’ wel in vraag gesteld door privacy activisten die hierin een nieuwe fase van de ‘surveillance state’ zien. De wereld zal inderdaad nog een stuk transparanter worden.

Voor of tegen ‘smart cities’: het is toch wel indrukwekkend wat de Denen met DOLL in de steigers hebben gezet. Hoe komt het dat onze Vlaamse innovatie valleys nooit boven het maaiveld schijnen uit te komen? Of zijn we gewoon minder handig in het communiceren?

Meer info_

Foto’s: citiscope.org, morethangreen.es, DOLL

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.