Malika Hamza trekker Slow Food beweging in België

“Goed, aan een recensie over een buitenlands restaurant hebt u weinig, zeker nu we met zijn allen terug zijn van vakantie, en al helemaal niet als u er 1.100 kilometer voor moet rijden.” Zo startte Yves Desmet zijn column “Happy Eaters” in De Morgen van 22 september 2012 over slow food in Italië.  Slow Food is een internationale club met 100.000 leden in 153 landen. De beweging gaat voor goed en eerlijk voedsel, waar de tijd voor wordt genomen om het te bereiden en te eten. Maar wie trekt die kar in België?

In België blijkt Brussel het meest actief en zichtbaar op het vlak van Slow Food. De Brusselse citymarketing heeft dit jaar gastronomie dan ook als thema gebruikt onder de naam “Brusselicious”. Malika Hamza, voorzitster van de organisatie Karikol, wist in 2012 op basis van cijfers via Mediargus de meeste persaandacht voor “slow food” in België op te wekken.

Innovative Cuisine

Malika Hamza richtte in Brussel ‘Innovative Cuisine’ op met culinair onderzoek als doel. Zo biedt ze diensten aan zoals kooklessen, de uitwerking van recepten voor bedrijven of voor de pers, culinaire styling, ontdekkingstochten naar lekkere adressen en culinair advies. Ze is daarnaast ook lid van de groep van experts ingesteld door het ‘Institut d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation’ dat afhangt van de universiteit François Rabelais in de Franse stad Tours die zich de erkenning van het culinair patrimonium als immaterieel erfgoed tot doel heeft gesteld.

Karikol

Ze maakte gedurende vijftien jaar carrière als consulente overheidsbeheer op het gebied van cultureel erfgoed, toerisme en duurzame ontwikkeling. Sinds juli 2007 is ze voorzitster van Karikol. Karikol is het Brussels “convivium”, wat Latijn is voor banket en de naam voor de lokale afdelingen van de internationale Slow Food-beweging. Het convivium ‘Karikol’ heeft dus als doel smakelijke en duurzame voeding in Brussel te bevorderen.

Ook in Vlaanderen…

Ook in Vlaanderen is Malika Hamza geen onbekende als lid van het kwaliteitscomité in het kader van de organisatie van de Week van de Smaak 2007 en jurylid voor de prijs van de Vlaamse culinaire cultuur. Ze schrijft af en toe voor het tijdschrift Nest.

Langs Vlaamse kant is er de organisatie “Slow Food Vlaanderen” en zijn er convivia in Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Slow Food Vlaanderen organiseert zich in een aantal werkgroepen. Maar de impact van hun werking is nog maar beperkt zichtbaar.

Conclusie: ‘Slow food’ blijkt langzaam, maar zeker te groeien in dit land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.