"Mama Agatha" linkt fietsen en integratie

cycling-immigration-and-womens-empowerment-documentary-mama-agatha

Recent werd een eerste teaser gelanceerd van de fietsdocumentaire “Mama Agatha” (zie video hieronder). De documentaire wordt momenteel gedraaid in Amsterdam en vertelt het verhaal van de Ghanese Agatha die immigranten en vluchtelingen in Amsterdam leert fietsen. Fietsen, de ‘most basic Dutch skill’, aldus de documentairemakers. 

De vrouwen-studenten spreken amper Nederlands en Engels maar volgens de documentairemakers laveert Mama Agatha daar en ook alle culturele verschillen meesterlijk doorheen. Ongetwijfeld wordt het een hartverwarmende film die we hopelijk weldra integraal te zien krijgen. Al was het maar omdat het zo’n boeiende grootstedelijke thema’s aan elkaar verbindt_ integratie, mobiliteit, de multiculturele samenleving, gelijke kansen, met daar middenin de sociale entrepreneur Agatha.

Op Wielekes

Ik herinner me nog dat toen ik er zelf als kleuter een eerste in slaagde om zonder hulpwieltjes op een tweewieler te rijden, ik me een superman waande. Zelf al was het maar een meter of tien. Eindelijk vrij! Natuurlijk ben ik nog vaak op mijn knieën gevallen maar het groot plezier in fietsen is nooit meer verdwenen_ de kick van een bergaf met de wind in de haren, een wheelie, op en af voetpaden springen… Ik vond het dan ook heel geloofwaardig toen de Brusselse staatssecretaris van mobiliteit Bruno De Lille tijdens een bijeenkomst van Groen! Mechelen sprak over de fietslessen die worden gegeven aan Brusselse kinderen tijdens zomerkampen met als ze doel ze dat plezier te leren ontdekken. Grootste barrière was volgens de voorman van Groen dat de ouders van de Brusselse kinderen niet altijd het nut zien van fietsen — en ik parafraseer- ‘omdat ze het geld niet hebben of omdat het niet in hun cultuur zit en ze vaak zelf niet kunnen fietsen’. Ik opperde iets over kinderfietsdelen waarop de staatssecretaris met de ogen leek te zullen rollen. Nochtans heeft het Netwerk Bewust Verbruiken daarrond met ‘Op Wielekes’ een experiment lopen met de steun van ‘Thuis in de Stad’.

En avant la musique, Brussel

Brussel kampt met schrijnende armoede maar bouwt haar infrastructuur op maat van de pendelende automobilist… uit vrees om die meer bemiddelde bezoekers en shoppers kwijt te raken. Nochtans ligt er bij de fiets een kans om in te zetten op een in sé democratisch vervoersmiddel en een gezondere leefomgeving. En plus geeft inzetten op de fiets mogelijkheden om de lokale economie te stimuleren. Waarom ook niet de fiets gebruiken om integratie te stimuleren, net zoals al gebeurt met voetbalpleintjes.

Autoloze Zondag in Brussel. Foto Floris VC

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.