Mechelse Broodbroeders bakken voor abonnees

Bij Broodbroeders maken ze brood op de oude wijze. Gist wordt gemeden en desem gekozen. ‘Het is een trager proces, maar het is ook gewoon lekkerder. We werken ook niet met geprefabriceerde broodmix. Nee, wij kiezen de verhoudingen zelf: de zakken bloem, meel, etc komen hier binnen en wij stellen het samen. Zonder toegevoegde suikers. Zonder bewaarmiddelen.’

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

Brood bakken met desem is een oud proces. Steven toont me een klein potje met een product dat nog het meest doet denken aan havermoutpap. ‘Deze desem is ondertussen 8, 9 jaar oud. Dat is niet zo gek. Vroeger werd desem van generatie op generatie doorgegeven.’

Zo is het bij Broodbroeders niet gegaan, de naam van hun bedrijf mag het dan al doen vermoeden, Steven en Johan delen geen genen. ‘Wij kennen elkaar van de school van onze kinderen. Ze zaten bij elkaar in de klas en zo hebben we elkaar leren kennen.’

Johan was traiteur in bijberoep. Steven ging nu en dan een handje toesteken, en tijdens het schillen van de aardappelen werden wilde broodplannen gesmeed. Van het ene kwam het andere, en in februari 2015 werden de eerste broden, in een semi-professionele oven in de keuken bij Johan, gebakken. ‘Dat was toen voor een 15-tal abonnees. Maar die mensen brachten nieuwe klanten aan en al snel werd de keuken van Johan te klein.’ Het thuisbakken werd in november van dat jaar vervangen door het huidige 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

© Jonathan Debeer (iso800.be)

 

Atelier in Mechelen

De abonnees zijn gebleven, en zijn toegenomen tot een 180-tal. Ze vormen de ruggengraat van het clienteel. ‘We werken met een aantal lokale afhaalpunten waar we de broden met de fiets leveren. Een broodabonnement vraagt een zeker engagement maar het zorgt ervoor dat wij duurzamer kunnen werken. We hoeven immers niet te raden hoeveel broden we moeten maken: we werken een bestelling af.’

‘Een broodabonnement vraagt een zeker engagement maar het zorgt ervoor dat wij duurzamer kunnen werken. We hoeven immers niet te raden hoeveel broden we moeten maken.’

Naast een kleine afvalberg, zit de duurzaamheid van Broodbroeders ook in het lokale. Het meel en de bloem worden aangekocht bij een molenaar uit Sint-Joris-Weert. ‘Niet-abonnees kunnen ook rechtstreeks naar ons atelier komen. Daar koop je je brood op nog geen meter van de oven.’

Hoe goed de zaken ook mogen lopen, de ambitie van Broodbroeders reikt verder. Een grotere bakkerij of het zelfde concept in verschillende steden? ‘We zullen zelf moeten kiezen welke kant we op willen. Ook de workshops zijn een groot succes dus misschien kunnen we daar meer op inzetten? Op dit moment steken we nul moeite in reclame. Dat geeft ons het gevoel dat er nog wel wat rek op is.’

Ik vertrek met een heerlijk brood en hoop dat ze spoedig nabij Boechout een nieuw filiaal optrekken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.