Menselijk oog (nog) onmisbaar bij datamining

De hoeveelheid data die dagelijks wordt gegenereerd, is gigantisch, daar hoeft geen tekening bij. Om uit die hooiberg van “Big Data” toch relevante informatie en bijpassende conclusies te halen, is datamining het ordewoord. Maar wat van een beetje ouderwetse menselijke samenwerking? Zo blijkt niets beter dan het menselijke oog om bergen fotomateriaal te interpreteren.

Hooiberg nr. 1_ Flickr. In mei 2011 trekt Guek Hock Ping de jungle in van Maleisië op zoek naar insecten. Als amateur natuurliefhebber neemt hij een pak foto’s die dag en plaatst ze op Flickr. Enkele maanden bekijkt Shaun Winterton, een bioloog uit Californië, de foto’s en ontdekt hij bij toeval dat één van de insecten een onbekende soort is. Et voilà, de naald is gevonden. Vorige week werd hun ontdekking gepubliceerd en is de wetenschap een nieuwe insectensoort rijker … gevonden, niet in de jungle, maar op Flickr.

Hooiberg nr. 2_ Google Earth. Angela Micol, die zichzelf een ‘anomalist’ noemt, speurt online naar archeologische sites. Op 10 augustus pakt ze uit met een ongelooflijke ontdekking: twee voorheen onbekende piramides in de Egyptische woestijn. De foto’s laten er geen twijfel over bestaan, maar het nodige veldwerk is nog wel vereist. Angela droomt er nu van om mee ter plekke te gaan graven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.