Miljarden tonnen methaan ontwaken op de bodem van de poolzee

Onvoorspelbare methaanhydraten versnellen opwarming van de aarde

Voor wie tuk is op doemscenario’s, hier een knaller. Op de zeebodem onder de Noordpool liggen gigantische methaanreserves opgeslagen waarvan wordt vermoed dat ze beginnen opborrelen. Indien dit klopt, en de reserves de atmosfeer bereiken, is er geen menselijke inspanning voldoende om de opwarming van het klimaat te remmen.

Zo’n 5000 tot 9000 miljard ton methaan ligt in de vaste vorm  - methaanhydraat — op de bodem van de Arctische Zeeën. (Ter vergelijking_ alle koolstof in planten en in de bodem samen bedraagt ongeveer 1800 miljard ton.) Door de opwarming aan de polen, het verdwijnen van het ijs en de instroom van warmer water, komt het methaan, een broeikasgas twintig maal krachtiger dan CO2, in de atmosfeer terecht.

Feedbackloops

Wanneer het gaat over klimaatverandering wordt altijd gesteld dat de temperatuurstijging onder de 2°C moet blijven. Wordt die grens doorbroken, treden feedbackloops in actie waardoor de temperatuurstijging oncontroleerbaar doorstoomt. Steeds vaker wordt aangenomen dat we die ‘magische’ grens zullen doorbreken. Eén van deze feedbackloops, die een cruciale rol heeft gespeeld in vroegere massa-uitstervingen, heeft te maken met het fameuze methaanhydraat.

Methaanhydraten

Methanogenen zijn organismen die in afwezigheid van zuurstof hun energie halen uit het produceren van methaan. Waterstof of afbraakproducten van planten en dieren voorzien in de brandstof voor dit proces. Methanogenen leven in extreme omstandigheden. Ze gedijen in de zeebodem, op honderden meters diepte en produceren hier grote hoeveelheden methaan. Door de grote druk en de koude temperaturen blijft het methaangas gevangen in structuren die lijken op ijs_ methaanhydraten. Wanneer de hydraten aan het oppervlak komen, verdampen ze in een witte mist. Methaanhydraten zijn massaal aanwezig in de koudere polaire gebieden.

Snellere vrij dan verwacht

Methaan heeft in de geschiedenis van de planneet al verschillende keren voor een ‘tipping point’ gezorgd de de planeet in een tropisch klimaat. In het boek ‘Six Degrees’ neemt auteur Mark Lynas aan dat methaanhydraten pas een rol beginnen spelen vanaf een globale opwarming van 5°C. Maar de voorbije jaren zijn er enkele verontrustende waarnemingen gebeurd waardoor deze stelling onderuit wordt gehaald. In een artikel van The Independent, ‘The methane time bomb’, werd de ontdekking van het vrijkomen van deze hydraten bekend gemaakt. Door opwarming van de Noordpool en het terugtrekken van het ijs krijgen ze vrij spel. Er zijn, zo blijkt, duidelijk waarneembare ‘schoorstenen’ waarlangs het methaangas opbubbelt. Wie nog zocht naar een argument voor klimaatactie, bij deze.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.