Nest werpt ouderwets energiebeleid omver

Mensen zijn gek op kleine veranderingen, een nieuwe TV seizoen,  een nieuwe look, of  een nieuwe auto. Maar grote veranderingen schrikken hen af, ze zijn er doodsbenauwd van.

Aan het woord is Marc Andreessen, de uitvinder van de eerste publieke browser Mosaic, een man die als investeerder achter o.a. Facebook, Twitter en Skype mocht kijken.

nest_celsius_coolingEn dan moet ik denken aan Nest. Nee, niet het tijdschrift maar de slimme thermostaat van Google. Welke grote verandering zit daar achter dat Google er zijn naam aan hangt? Een thermostaat gebruiken wij simpele mensen toch alleen maar om te zeggen wanneer we het hoe warm willen hebben? Denk maar eens even na hoe slim dat is, als je al die data van al die mensen in kaart brengt. De scepticus zal zeggen dat Google dan weet wanneer je plant thuis te zijn. Maar zolang Google niet genoteerd staat op de Albanese beurs, kan ik me niet inbeelden wat dat zou bijbrengen bij Google.

Maar denk eens even verder, wat als je zou kunnen voorspellen wanneer iedereen thuis is, en je zo profielen kan trekken van residentieel verbruik voor energie. Dagelijks, real time, geautomatiseerde big data waarmee de handel in energie eindelijk een professie wordt in plaats van speculatie of, hoogstens, en alleen in het beste geval, een ambacht?

Kracht

Dat zou pas een grote verandering zijn. In tijden van black-out,  waarin het verbruik van onze verouderde straatverlichting wordt geschat i.p.v. gemeten, en waar je een defecte straatlamp moet melden op straatlampen.be (nee, dit is echt geen grap, probeer het maar) is een Amerikaanse gigant achter onze energietellers aan het kruipen, om ons verbruik te begrijpen. Om met dat begrip een betere dienst aan ons te leveren en tegelijkertijd met die big data een deuk in de bestaande energiebusiness te slaan. Denk daarbij aan de impact die de mp3 speler had op de platenindustrie maar dan honderd keer straffer. En denk daarbij aan een aspect in ons leven dat 100 keer meer relevant is. Energie is nu eenmaal iets relevanter dan het laatste album van U2. En wat doet die gigant? Die komt dat brengen als een kleine verandering in ons leven. Omdat we er gek op zijn. Straks toon ik op mijn iPhone aan mijn overbuur hoe ik mijn thermostaat regel.

En welke kleine veranderingen doen we intussen zelf? De kerstverlichting monitoren in afwachting dat we een bejaarde centrale wat langer openhouden…

Verder dan je neus

Kleine veranderingen in de energiewereld zijn van korte duur, ze gaan een legislatuur mee. Grote veranderingen hebben een perspectief van decennia. En onze energie-infrastructuur draait intussen op investeringen van decennia oud. Of het nu energieproductie is, of het energienetwerk, het systeem is op geen manier ontworpen om de impact op te vangen van de vernieuwing die achter ogenschijnlijk kleine veranderingen schuil gaat.

Een verandering waarbij de consument zelf energie opwekt, of massaal energie gaat besparen. Een verandering waarbij internet-multinationals al lang doorhebben dat energie bepaald wordt door verbruikers eerder dan door producenten. Dit verandert alles zodat alle zekerheden verdwijnen. Zodat grote energieconglomeraten kraken in hun winstgevende voegen. En opdat wij eens goed moeten nadenken waarom we nog altijd niet aan zet zijn. Waarom wij zelf niet die kleine veranderingen zoeken als een stap naar de grote verandering, een energiebeleid dat ons best dient?

 Ik vraag me af of ik al zo’n Nest kan bestellen op Google, ik ga dat nu eens proberen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.