Nog geen disruptie in energieconsumptie

Online magazine Vox illustreert met vijf grafieken van het wereldwijde energieverbruik nogmaals de moeilijkheid om de klimaatopwarming af te remmen. De energievraag stijgt voortdurend en daarvoor gebruiken we wat het makkelijkst voor handen is_ fossiele brandstoffen. 87% van ’s werelds energie komt van gas, olie en kolen. En dat aandeel — die 87% — is nog niet gewijzigd sinds 1999. In een tijdperk waarin iedereen de mond vol heeft van ‘disruptieve innovatie’, zien we die voorlopig niet doorbreken in het energiedomein. Misschien heeft Jill Lepore het in haar artikel in The New Yorker bij het rechte eind als ze stelt dat die ‘disruptie’ niet altijd en overal betekenisvol is. Nochtans worden we om de oren geslagen met berichten over baanbrekende energietechnologieën. Verandering is vaak traag. Gestaag is ze pas als er echt voor wordt geijverd door alle betrokken partijen.

Wereldwijd energieverbruik per bron

1_global_energy_use_by_source__NEW_

Koolstofintensiteit van globale energie

2_carbon_intensity_of_global_energy

Wereldwijde consumptie van steenkool

3_global_coal_consumption

Globale consumptie van hernieuwbare energie

4_global_renewable_energy_use

CO2 emissies van energie

5_Carbon_dioxide_emissions

Uitsmijter: oliereserves stijgen

De cijfers van bovenstaande grafieken komen van het BP Statistical Review of World Energy 2014. Daarin staat nog een interessant grafiekje over de oliereserves_ die nemen toe. We vinden alsmaar meer olie. In het rapport van BP staat te lezen_

Total world proved oil reserves reached 1687.9 billion barrels at the end of 2013, sufficient to meet 53.3 years of global production.

We zouden er goed aan doen die olie in de grond te laten zitten maar dan moeten we een veel grotere versnelling moeten maken met de hernieuwbare alternatieven.

proved-oil-reserves

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift