'Picnic the Streets', meer dan alleen boterhammen

 

BRUSSEL — “Picnic the streets” wil meer dan picknicken. Ze voeren op 9 september opnieuw actie voor een echte leefbare stad. Vanaf 14 uur, na het door het stadsbestuur toegestane timeslot van 12 tot 14 uur.

“De openbare ruimte in de stad radicaal renoveren is veel meer dan ‘une idée tout à fait charmante’,” reageerde Philippe Van Parijs, professor filosofie in Louvain-la-Neuve en in Oxford en ‘aanstoker’ van het initiatief, in een open brief op de cynische wijze waarop het Brusselse stadbestuur het protest probeerde en probeert te recupereren.

De inspiratie voor deze “protestactie van niemand en van iedereen” vond hij in het boek Here Comes Everybody van Clay Shirky. Op Facebook tekenden 3.700 mensen present voor de eerste protestpicknick op de Anspachlaan voor het Beursgebouw, waarvan er zowat 2.000 fysiek kwamen opdagen. Opvallender is dat er zowat het tienvoud aan mensen werden uitgenodigd, wat betekende dat de oproep zeer enthousiast werd verspreid. Via internationale nieuwsagentschappen reisden de beelden van de picknick de wereld rond.

Het eerste zichtbaar resultaat van de actie : De centrale lanen, de Anspach- en Lemonnierlaan, werden elke zondagmiddag autovrij vanaf 12 uur tot 14 uur tussen De Brouckère en het Fontainasplein. Tijdens de zomermaanden deden een aantal Brusselaars de moeite om elke zondag de actie verder te zetten én vooral om de stad aan haar belofte te houden.

Picnic the Streets werd een actiegroep of beweging die zich verzamelde voor open vergaderingen waarbij alle aanwezigen via afgesproken gebaren mee konden praten over welke richting de acties moeten uitgaan. Constant wordt een evenwicht gezocht tussen een “protestactie van niemand en van iedereen”, “burgerlijke ongehoorzaamheid”, een “mobiliteitsactie”, “een open evenement in de familiale sfeer” en andere visies en accenten.

Op 26 augustus werd Het Beursplein voor de ‘piQniQ in Park Beurs’ in medeorganisatie door de stad eenmalig autovrij tussen 10 en 18 uur, geinspireerd door de acties van Picnic the Streets.

Het resultaat van “Picnic the Streets” eind augustus_ De lancering van de www.picnicthestreets.eu met een online petitie, waarbij iedereen ‘een manifest voor een leefbare stad’ kan onderschrijven dat zorgvuldig de eisen wil duidelijk maken waarvoor de actie staat_ het evenwicht herstellen tussen het autoverkeer en de leefbaarheid van de stad, meer autovrije straten, het weren van alle transitverkeer, meer groene ruimte en frequenter openbaar vervoer.

Zondag 9 september wordt er opnieuw een picknick georganiseerd op het Beursplein. Om hoe laat die zal doorgaan is evenwel nog niet duidelijk. “We hebben toestemming van de stad van 12 tot 14 uur”, zegt een woordvoerder aan brusselnieuws.be. “Daarom willen we vragen aan de mensen om pas om 14 uur te komen, als we geen toestemming meer hebben.”

Update 09-09-2012:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift