Pixels op contactlens

Het Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST), imec’s geassocieerde lab aan de Universiteit Gent, kondigde vandaag aan ze dat erin geslaagd is om een sferisch LCD scherm in te bouwen in een contactlens. De realisatie is een eerste stap naar volledig gepixelde contactlenzen met een brede waaier aan medische en cosmetische toepassingen. In tegenstelling tot LED-schermen in contactlenzen, die gelimiteerd zijn tot een beperkt aantal pixels, maakt imec’s innoverende LCD-technologie gebruik van de gehele schermoppervlakte. Het aantal pixels en de schermgrootte kan eenvoudig aangepast worden aan de specifieke toepassing door het patroon aan te passen in de geleidende laag van het scherm. Zo kan een contactlens met slechts één enkele pixel dienst doen als afstelbare zonnebril, maar kunnen ook contactlenzen met zeer veel pixels gerealiseerd worden.

Het eerste prototype, dat vandaag werd voorgesteld, toont het patroon van een dollarteken, een knipoog naar de tekenfilmfiguren met dollartekens in hun ogen. Het scherm in dit prototype is voorlopig nog beperkt tot eenvoudige patronen, vergelijkbaar met een elektronische zakrekenmachine. Behalve het verbeteren van de beeldkwaliteit door het aantal pixels te verhogen, werken de onderzoekers ook aan een volledig autonome elektronische contactlens met ingebouwd beeldscherm. Die zou gebruikt kunnen worden voor medische doeleinden, bijv. als artificiële iris om de lichttransmissie naar de retina te regelen in het geval de eigen iris beschadigd is. Of voor cosmetische toepassingen, bijv. voor een iris waarvan je zelf de kleur kan veranderen. Op lange termijn moet zelfs een Head-Up Display (HUD) mogelijk zijn, waarbij een beeld rechtstreeks wordt geprojecteerd in het gezichtsveld.

“Flexibele LCD schermen zijn normaal gezien niet geschikt om in een nieuwe vorm gegoten te worden, en al helemaal niet in een sferische vorm. De grootste uitdaging was dus om een zeer dun bolvormig substraat te ontwikkelen met actieve polymeerlagen die de extreme omstandigheden van het modelleerproces aankunnen”, zei Jelle De Smet, onderzoeker van het CMST. “Bovendien moest de invloed van de polymeerlagen op de soepelheid van het LCD scherm in detail bestudeerd worden. Door gebruik van nieuwe soorten van actieve polymeren en door ze te integreren in een soepele gebogen cel, zijn we erin geslaagd deze contactlenzen met ingebouwd LCD-scherm te maken.” Prof. Herbert De Smet, hoofd van CMST’s display groep gaat verder_ “Nu we erin geslaagd zijn om de basistechnologie te realiseren, kunnen we verder gaan, en concrete toepassingen uitwerken die mogelijks al binnen een paar jaar beschikbaar kunnen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift