Radicale transparantie in Seoel

De Koreaanse stad Seoel heeft een open informatieplatform gelanceerd waarop alle administratieve documenten kunnen worden ingekeken, behalve die documenten die persoonlijke of confidentiële informatie bevatten. Radicale transparantie heet dat. De openheid is zo radicaal dat documenten van zodra ze worden aangemaakt, kunnen worden gevolgd doorheen de hiërarchie van de stadsadministratie. Het publiek kan de documenten dus inkijken terwijl ze worden behandeld alsook bijhorende worksheets. Seoel hoopt zo niet enkel transparantie te verhogen maar ook de betrokkenheid en participatie van de 10 miljoen burgers te stimuleren. Het open informatieplatform is een prestigeproject van de burgemeester van Seoel Won-Soon Park, die volgens de blog collaborativeconsumption.com heel wat andere initiatieven neemt om de deeleconomie te stimuleren.

Verfrissend toch zo’n transparantie want ze moet toch aanleiding geven tot objectivering? De participatie die projecten zoals Ringland en Picnic the Streets teweeg brengen van onderuit, kunnen ook door de overheid worden gestimuleerd. Hoe zou de hele saga rond de Antwerpse Ring gelopen zijn als er en allen tijde echte, mature transparantie was geboden tijdens het hele proces? Misschien is het daarvoor niet te laat?

Algemeen scoort Zuid-Korea de Transparancy Index niet zo goed als België op het vlak van transparantie. Misschien wordt met dit open government-initiatief een inhaalbeweging ingezet in de hoofdstad.

seoul-free-bike-map

Bronnen:

Coverfoto: Smulan 77 (Flickr)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift