Radicale transparantie in Seoel

De Koreaanse stad Seoel heeft een open informatieplatform gelanceerd waarop alle administratieve documenten kunnen worden ingekeken, behalve die documenten die persoonlijke of confidentiële informatie bevatten. Radicale transparantie heet dat. De openheid is zo radicaal dat documenten van zodra ze worden aangemaakt, kunnen worden gevolgd doorheen de hiërarchie van de stadsadministratie. Het publiek kan de documenten dus inkijken terwijl ze worden behandeld alsook bijhorende worksheets. Seoel hoopt zo niet enkel transparantie te verhogen maar ook de betrokkenheid en participatie van de 10 miljoen burgers te stimuleren. Het open informatieplatform is een prestigeproject van de burgemeester van Seoel Won-Soon Park, die volgens de blog collaborativeconsumption.com heel wat andere initiatieven neemt om de deeleconomie te stimuleren.

Verfrissend toch zo’n transparantie want ze moet toch aanleiding geven tot objectivering? De participatie die projecten zoals Ringland en Picnic the Streets teweeg brengen van onderuit, kunnen ook door de overheid worden gestimuleerd. Hoe zou de hele saga rond de Antwerpse Ring gelopen zijn als er en allen tijde echte, mature transparantie was geboden tijdens het hele proces? Misschien is het daarvoor niet te laat?

Algemeen scoort Zuid-Korea de Transparancy Index niet zo goed als België op het vlak van transparantie. Misschien wordt met dit open government-initiatief een inhaalbeweging ingezet in de hoofdstad.

seoul-free-bike-map

Bronnen:

Coverfoto: Smulan 77 (Flickr)

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift