Red Mud remediatie

redmud

De toxische rode brij afkomstig van aluminiumproductie processen en gekend als “red mud” wordt zelf een bron van aluminium. Een exclusieve overeenkomst tussen de Canadese microcap Orbite Aluminae en de mastodont in milieudiensten Veolia Environmental Services stelt dat beide bedrijven zullen samenwerken voor “red mud” remediatie en herverwerking.

De rode modder kwam enkele jaren nog uitgebreid in het nieuws door de dijkbreuk in het Hongaarse Ajka waardoor één miljoen kubieke meter vloeibare toxische massa de nabijgelegen dorpen overspoelde.  Aluminium wordt normaalgezien geproduceerd via het Bayer proces, een energie-intensief extractieproces waar de productie van een kilo aluminium minstens 13kWh vraagt.  Orbite Aluminae stelt dat hun gepatenteerd proces veel minder energie vereist, milieuvriendelijker en goedkoper is.  Op dit moment is het bedrijf een productiecentrum aan het bouwen voor High Purity Aluminium (HPA) in Canada.

Het remediatieproces zou aluminium en zelfs andere metalen (Gallium, Scandium) kunnen extraheren en economisch rendabel zijn. De vloeibare afval wordt daarbij ook gefixeerd wat een veel gemakkelijker te beheersen restproduct oplevert.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift