Roof Food: zijn groenten en fruit van daktuintjes de toekomst?

Groenten en fruit telen op stadsdaken en ze als hapjes via cateringdiensten aanbieden? Dat kan in stad Gent, waar Roof Food enkele jaren geleden met een daktuinproject startte dat nu steeds meer succes kent.

© Roof Food

 

Het stadslandbouwproject bestaat uit twee luiken. Enerzijds teelt het groenten en fruit op daken en voorziet het in catering voor bedrijven en organisaties met hapjes gemaakt van diezelfde producten. Anderzijds biedt het project ook teambuildingactiviteiten aan rond koken, creativiteit en tuinieren.

‘Mensen kunnen het plezier van koken inzien’, vertelt zaakvoerster Sabien Windels. ‘We werken met wat voorhanden is en bouwen zo een maaltijd op. Daarna sluiten we af met een diner.’

Het project heeft ook een achterliggende missie. ‘We willen de stad als een groenere plek zien en daktuinen hebben zeker een plaats in het verhaal. Het is jammer dat de daken onbenut zijn. Er is een gigantische overschot aan ruimte: waarom deze niet beter gaan besteden?’

‘Het is jammer dat de daken onbenut zijn. Er is een gigantische overschot aan ruimte: waarom deze niet beter gaan besteden?’

Windels vindt het een grote verwezenlijking dat het project een fantastisch team heeft. ‘Het is een innovatief pad met veel moeilijke hindernissen, maar we hebben een heel sterk team dat goed stand houdt. Iedereen is ook heel goed in wat hij doet, en daar ben ik heel trots op.’ Ook vindt ze het positief dat ze met een nieuw en innovatief project zoals Roof Food effectief winst kunnen maken.

‘Hoewel het project vroeger nogal amicaal gebeurde, is het nu tijd om het meer in een structuur te gieten: wie doet wat en wat niet en hoe zit het met de verloning?’ Interne professionalisering en structuuropbouw lijken nog werkpunten te zijn van Roof Food.

‘We zijn een kapstok waar je enorm veel dingen aan kan ophangen. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over wat we met Roof Food kunnen doen. Dit is op zich fantastisch, maar nu is het ook wel tijd om een focus vast te leggen en duidelijk te communiceren wat we wel en niet doen.’ Ook ziet Windels nog een andere uitdaging. ‘We moeten als bedrijf één geheel blijven vormen, terwijl we toch de opsplitsing tussen food en roof behouden. We moeten blijven samenwerken, ons afvragen hoe we naar meer specialisatie kunnen gaan, maar toch op de nagel kunnen blijven kloppen.’

 

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Op de Zeronaut-blog worden alle laureaten van 2017 voorgesteld. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel. 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift