Ruilen is het nieuwe kopen

 

Je koopt een boek, leest het en daarna belandt dat boek op je rek stof te vergaren. Dat hoeft niet meer. Twee Leuvense softwareontwikkelaars Johan Duré (Heverlee) en Kevin Vandersmissen (Tervuren) zijn gestart met een online ruilplatform_ www.iedereenruiltmee.be. Dat laat je toe een boek te ruilen tegen een ander, of een dvd, zonder dat daarbij financiële transacties gemoeid zijn.

“Iedereen heeft spullen die ze niet meer gebruiken. Je ruilt op ons platform dingen tegen gelijkwaardige andere en iedereen is tevreden”, zegt Johan Duré. “Wie heeft er geen overschot aan bouwmaterialen, ongebruikte kleding of gelezen boeken en bekeken dvd’s? Die kunnen allemaal op iedereenruiltmee.be. We hebben zelfs al eens een auto gehad op de site, maar die is niet geruild geraak. Maar dat kan in principe wel. Ruilen is gewoon slim. Je geeft minder geld uit, consumeert minder, voor evenveel plezier. ’t Is duurzamer en via ons platform heel simpel.”

Dat ruilen gaat zo. “Je plaatst alle spullen die je wil ruilen op onze site. Daarna ga je kijken bij anderen wat zij beschikbaar stellen en je klikt al die spullen aan die je wel wil hebben.  Als er dan wederzijdse interesse ontstaat, kunnen beide users de transactie onderhandelen in een aparte kamer op de site_ door spullen in de transactie te slepen, formuleren ze een voorstel. Bij voorbeeld drie boeken tegen een dvd en een boek. Als ze een akkoord bereiken, emailt het systeem hen elkaars contactgegevens en overzicht van de overeengekomen ruil. De feitelijke ruil handelen ze dan zelf af, via de post of een ontmoeting.“

Los van één verkeerde verzending, waren er nog geen klachten over het ruilen zelf. Het ruilen vergt vertrouwen. “We geven gemeentes, bedrijven, sportclubs en anderen ook de kans een eigen, afgeschermd platform op te zetten”, aldus Johan Duré. “Zo kan er geruild worden in een nog meer vertrouwde omgeving.”  Volgend jaar hoopt het platform met de stad Leuven scheep te gaan, in samenwerking met de lokale kringwinkels. Ook Swapping, het ruilconcept voor mode, heeft intussen een eigen site_ swapping.ruiltmee.be.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift