Shell CEO verklaart oorlog aan mensheid

Ik kan het werkelijk niet langer aanzien. De manier waarop Shell en huidig CEO Van Beurden de samenleving manipuleren, onverantwoord bedrijfsvoeren, en tegelijkertijd een graf graven voor onze kinderen is te walgelijk voor woorden. 

Rem op olie en gas is niet realistisch. Beknot landen niet in hun energie-gebruik, ook al stijgt de temperatuur dan te veel.

In de Volkskrant van 30 januari 2015 stelt Van Beurden dat de wereld meer en meer vieze olie nodig heeft – vandaar ook de aankondiging zo snel mogelijk verwoestende boringen door te zetten in de Noordpool, ondanks het feit dat een rechter dit eerder heeft verboden – en dat investeerders toch wel zullen blijven investeren. “Want Shell zal namelijk geen waarde verliezen, we negeren klimaatrisico’s en gevolgen gewoon.”

Zoals altijd verschuilt Shell zich achter het argument van de stijgende energievraag (trouwens, energie ≠ olie) — alsof dat dé grote motivatie en moraal is. Sta mij toe om dit even te parafraseren, voor wie het nog niet doorhad. Van Beurden vraagt om Shell vooral voor zo lang mogelijk maximale winst te laten draaien, en daarbij zijn eigen zakken goed te vullen, ook al gaat dat ten koste van, zeg, alle eilandstaten en kustgebieden zoals die van Nederland, arme mensen in ontwikkelingslanden, en daarnaast ook onze kinderen en kleinkinderen. De arrogantie, de leugens, en de pretentie van eigen onschendbaarheid zijn choquerend en een nieuw dieptepunt voor Shell. Dat Shell de realiteit niet aandurft en faalt om klimaatproblematiek serieus te nemen is verdomd ongemakkelijk en simpelweg gênant voor zo’n groot bedrijf. Er bestaan zeker mogelijkheden om het bedrijf te hervormen, zodat het een rol kan spelen in energieoplossingen en de toekomst, maar blijkbaar is dat niet de weg die wordt gekozen.

Shell negeert alle risico’s

De stijgende risico’s van klimaatverandering bedreigen zowel het voortbestaan van de mensheid (geen grapje) als de wereldeconomie. Ik kan niet sterker benadrukken dat we het ons absoluut niet kunnen veroorloven om alle fossiele brandstofvoorraden op te branden. Dat zal voor zo veel dramatische gevolgen zorgen (denk: klimaatvluchtelingen, conflicten om voedsel en drinkwater, natuurrampen) dat de wereld simpelweg onleefbaar zal worden, behalve voor de happy few wellicht. En dat is precies wat Shell zegt te willen doen terwijl het zijn eigen zakken zo vol mogelijk stopt. Wat is leiderschap in deze tijd en wie zijn de spelers van de toekomst? Ik zeg je_ Van Beurden alias Shell is momenteel het tegenovergestelde. Shell is in huidige vorm geen onderdeel van de toekomst en zulke bizarre uitspraken zijn in mijn ogen tekenend voor de radeloosheid in de oliesector. Van Beurden et al. leeft in zijn eigen wereld en denkt alleen aan eigen bonus, belangen en portemonnee. Het is aan ons daar niet langer in te trappen en voor onszelf te kiezen.

Investeerders, burgers en consumenten

Hoe doen we dat? Met 17 miljoen, 7 miljard mensen laten zien dat hij volstrekt ongelijk heeft en dat we er klaar mee zijn. Zolang wij geld steken in en tanken bij Shell (en ieder ander fossiel bedrijf) zijn we allemaal onderdeel van het probleem en houden we deze oude economie in stand.

Voor alle investeerders, waaronder pensioenfondsen en het bankwezen_ haal je geld weg uit de fossiele industrie en steek het in duurzame energie. Aan de werknemers: ga op zoek naar een betere baan — vroeg of laat zal dat er toch van komen in deze eindige sector, dus beter uit eigen keuze dan gedwongen zou ik denken.

Aan elke bezorgde burger_ schrijf brieven aan Van Beurden, vertel hem wat je vindt en vraag hem om verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij verdient Nederlands minister Kamp evengoed een brief, om hem te vertellen dat de prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen die Shell nota bene op dezelfde dag van de uitspraken van Van Beurden ontving, volkomen misplaatst is.

Aan iedere consument_ word zo snel mogelijk energie-onafhankelijk, switch naar groene stroom, vermijd benzinestations (ga bijvoorbeeld meer met het OV) en spaar voor een hybride of elektrische auto (de Tesla komt binnenkort met een “betaalbaarder” model!).

Innovatie, efficiëntie, energiebesparing en hernieuwbare energie

Ja, met een stijgende wereldbevolking neemt de energievraag inderdaad toe. Maar dit is zeker niet de enige factor_ de westerse wereld met veel en veel minder mensen dan ontwikkelende landen stoot alsnog onvoorstelbaar veel meer uit per persoon. Nieuwe verwoestende en vervuilende olie nodig? Ik bedank ervoor. Wat we nodig hebben is innovatie, efficiëntie en energiebesparing, en duurzame bronnen van hernieuwbare energie. En het is aan ons om vooral onze verantwoordelijkheid te nemen in het geheel. Shell rijker maken ten koste van toekomstige generaties, en de mensen die zich niet kunnen weren tegen de levensbedreigende gevolgen van klimaatverandering, is indirect simpelweg moord en zou strafbaar moeten zijn. Wees daar geen onderdeel van, dus laten we er alles aan doen om het zo snel mogelijk te veranderen.

Reactie op Twitter

screen-shot-2015-02-02-at-10-16-46-am

Dit artikel van Ralien Bekkers verscheen eerder op haar blog Ralien. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.