Vanaf wanneer zijn verticale tuinen nuttig?

China gaat haar vervuilde lucht probleem aanpakken door verticale tuinen te plaatsen. De twee eerste gebouwen met verticale tuinen worden in Najing, een van de grotere steden van China aan de Oostkust, geconstrueerd. Maar is dat ook echt nuttig? 

  • Steve Silverman (CC by-nc-sa 2.0) Vogels kunnen nesten bouwen in een verticale tuin Steve Silverman (CC by-nc-sa 2.0)
  • SanGatiche (CC by-nc-sa 2.0) Verticale tuinen hebben ook een positief effect op onze biodiversiteit SanGatiche (CC by-nc-sa 2.0)
  • Tb808 (CC by-nc-sa 3.0) 'Mensen denken dat klimplanten de gevel beschadigen, maar dat is enkel minimaal of kan voorkomen worden.' Tb808 (CC by-nc-sa 3.0)
  • Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0) De meeste steden hebben moeilijkheden om groen in hun stad te brengen, verticale tuinen zijn de perfecte oplossing. Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0)
  • Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0) De verticale muur kan, indien geïmplementeerd op grote schaal, de lucht echt zuiveren Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0)
  • snoeziesterre (CC by-nc-sa 2.0) Bijen kunnen ook gemakkelijke nectar vinden snoeziesterre (CC by-nc-sa 2.0)
  • AlejandroOrmad (CC by-nc-sa 3.0) Verticale tuinen geven een esthetische meerwaarde AlejandroOrmad (CC by-nc-sa 3.0)
  • Ronald Lu & Partners (CC by-nc-sa 3.0) De planten hebben ook een gunstig effect op het binnenklimaat, de lucht en mensen. Ronald Lu & Partners (CC by-nc-sa 3.0)

China is berucht om zijn luchtvervuiling. In december was het probleem zo erg dat er in 24 steden, in het noordoosten van het land, ernstige smog was. Scholen werden gesloten, luchtverkeer werd stilgelegd, wagens mochten niet meer rijden en de burgers moesten binnenblijven. 

Het land is een van de grootste producenten van steenkool. Industrieën en verkeer liggen mee aan de oorzaak van het smog probleem, maar het land investeert de laatste jaren al veel in hernieuwbare energie. Zo investeert China 360 miljard dollar in zonne- en windenergie, wat nog steeds relatief weinig is als we naar hun totale energieconsumptie kijken. 

Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0)

De verticale muur kan, indien geïmplementeerd op grote schaal, de lucht echt zuiveren

60 kg zuurstof

De kleinste toren wordt een luxe hotel met zwembad op het dak. De andere toren heeft meerdere functies zoals kantoor- en winkelruimten, restaurants, een museum, expositieruimte en nog veel meer.

‘Verticale tuinen hebben pas echt effect op grote schaal.’

De twee torens zullen meer dan 1.100 bomen en 2.500 planten bevatten. Dankzij die planten wordt stof weg gefilterd en wordt er zestig kg zuurstof per dag geproduceerd. Bovendien nemen de planten 25 ton CO2 per jaar op. Wat gelijk is aan het wegnemen van vijf auto’s voor een heel jaar, volgens WEForum

‘Verticale tuinen hebben pas echt effect op grote schaal. De voordelen van één gebouw met een verticale tuin zijn enkel lokaal merkbaar’, zegt Karl Clement, expert in verticale tuinen.

De constructie zal in 2018 af zijn, maar dat is niet het einde van de verticale tuin in China. Het land heeft al een hele stad bij hetzelfde architectenbureau besteld. “Forest City” zal uit 200 gebouwen voor ongeveer 100.000 mensen bestaan. Eind 2017 beginnen de werken voor de eerste gebouwen.

Alfredo Sánchez Romero (CC by-nc-sa 2.0)

De meeste steden hebben moeilijkheden om groen in hun stad te brengen, verticale tuinen zijn de perfecte oplossing.

‘Wanneer er in steden linten van groene gevels ontstaan, heeft het niet enkel een positieve invloed op de luchtkwaliteit, maar ook op onze biodiversiteit. Insecten en vogels kunnen zich beter voortplanten en er ontstaat meer variaties wat op zijn beurt ons ook positief beïnvloedt. Een gezond leefmilieu, houdt ons ook gezond’, zegt Karl Clement. 

Isolatiemuur

De meeste steden ondervinden moeilijkheden om groen in hun stad te brengen, verticale tuinen bieden één van de oplossingen. Ze hebben weinig plaats nodig en bezitten een hoge esthetische waarde. In plaats van naar een kale muur te staren kijk je op levende planten. 

Een plantentuin werkt ook goed als geluidsdemper, omdat het geluid tussen de planten sneller uitsterft.

Ook temperatuur wordt er mee geregeld. In de winter zorgt de verticale tuin voor een goede bescherming tegen de koude en in de zomer houdt het de warmte buiten. Het werkt dus eigenlijk als een tweede isolatiemuur.

Verticale tuinen nemen veel regenwater op wat de belasting op de riolen in tijden van zware regen vermindert. ‘De verdamping van de planten geven de gevel een klimaatadaptief karakter, doordat het hitte-eiland-effect in de bebouwde omgeving wordt getemperd’, zegt Karl Clement.

Bovendien daalt het risico op brandgevaar. 

Ronald Lu & Partners (CC by-nc-sa 3.0)

 

Helend kunstwerk

Een verticale tuin kan ook binnen in een gebouw staan. Het is bewezen dat groene ruimten een kalmerend effect hebben op de mens en stress aanzienlijk verminderen. De planten hebben ook een gunstig effect op het binnenklimaat, de lucht en mensen.

 ‘De uitdaging is om een systeem te vinden die de buitengevel zou vervangen.’ 

Momenteel is de groene muur nog altijd duurder dan gevelonderhoud, ‘maar de prijs is snel aan het dalen. In de laatste vijf jaar is de prijs al gehalveerd door het aanbod van vereenvoudigde systemen’, zegt Karl Clement.

De technologie is nog volop in ontwikkeling waardoor de groene muur elk jaar verbetert.

‘De uitdaging is om een systeem te vinden die de buitengevel zou vervangen.’ 

Tb808 (CC by-nc-sa 3.0)

‘Mensen denken dat klimplanten de gevel beschadigen, maar dat is enkel minimaal of kan voorkomen worden.’

Opgelet klimplanten zoals klimop op de muur laten groeien is niet hetzelfde als een verticale tuin. Klimop groeit vanaf de grond naar boven. De verticale muur daarentegen bestaat uit verschillende panelen (bloembakken) die elk hun eigen grond of substraat en irrigatiesysteem bevatten. Dit hele systeem is losgekoppeld van het grondoppervlak. ‘Maar klimop tegen de muur is ook een goede luchtzuiveraar’, zegt Karl Clement.

‘Mensen denken dat klimplanten de gevel beschadigen, maar dat is enkel minimaal of kan voorkomen worden met enkele maatregelen. Een grondgebonden aanplanting, is trouwens een goedkopere oplossing. Een plantje klimop kost maar een paar euro’s. Die laat je gewoon over tijd groeien, en mits wat onderhoud, heb je ook een mooi groene gevel.’

Niet voor doe-het-zelvers

De verticale tuinen hebben dus zowel psychologische, esthetische, economische en ecologische troeven, maar de constructie van zo’n tuin is niet gemakkelijk. Het is aangeraden de tuin door een gespecialiseerd bedrijf te laten installeren. 

‘Levend materiaal in een begrensde omgeving kan natuurlijk niet zonder het nodige onderhoud.’

Zo ben je zeker dat de panelen goed aan de muur hangen, niet naar beneden kunnen vallen en geen schade brengen aan de gevel. 

De planten hebben trouwens ook niet genoeg aan regenwater waardoor er een heel irrigatiesysteem geïnstalleerd dient te worden. Dat bedrijf komt best nog eens twee à drie keer per jaar langs om de planten te onderhouden.

‘Levend materiaal in een begrensde omgeving kan natuurlijk niet zonder het nodige onderhoud. De goedkoopste, degelijke niet grondgebonden verticale tuin kost ongeveer 350 euro per vierkante meter’, zegt Karl Clement.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift