State of the Arts_ kunstenaars tegen dystopia

State-of-the-arts

Laten we een toekomstig dystopia voor de geest halen : een maatschappij waar de economie aanbeden wordt boven alles , waar sociale structuren — ontstaan uit een idee van solidariteit — worden vervangen door privatisering en concurrentie, waarin vrije handel tot ongelijkheid leidt en grote bedrijven de energiebronnen van de wereld controleren. Wat is ‘the State of the Arts’ in zulke wereld? Op 6 november buigen kunstenaars zich over die vraag in een open symposium in de Brusselse Beursschouwburg.

In België leven wij in een maatschappij die nog waarde hecht aan maatschappelijk welzijn en cultuur. Maar de mogelijkheid van de hierboven beschreven nachtmerrie, waart rond achter de schermen, bespiedt ons van alle kanten en koloniseert onze persoonlijkheden.

‘State of the Arts ’ is een oproep aan alle kunstenaars om samen te komen om de huidige situatie in België onder de loep te nemen, te kijken hoe we ons als kunstenaars willen positioneren en welke acties we willen/kunnen ondernemen. Iedereen kan actief deelnemen aan het WerkSymposium waarin korte lezingen afgewisseld worden met debatten aan verschillende werktafels. Elke werktafel buigt zich over een specifieke onderwerp, vraagstelling of organisatie met betrekking tot de vraag : Hoe kunnen we onszelf als kunstenaars organiseren op een autonome manier?

Voorbeelden van debattafels zijn_ Kunnen kunstenaars zich organiseren als een ‘gilde’; Kan er een ‘schaduwkabinet voor de kunsten’ opgericht worden; Welke concrete voorstellen kunnen kunstenaars aan de verschillende politieke partijen doen? Hoe kunnen kunstenaars werken aan de synergie, dynamiek, continuïteit en impact van hun acties; Moet kunst zich als een sociaal en reflectief medium politiek engageren, waar liggen haar verantwoordelijkheden?; Welke alternatieve vormen van zelf-organisatie en uitwisselingen kunnen kunstenaars opzetten? Elke debattafel wordt in goede banen geleid door een tafelverantwoordelijke onder wie Nicolas Galiazzi, Michiel Vandevelde, Michiel Reynaert, Ruben Deroo, Wendy Van Wynsberghe, Bart Vandeput, Christoph Ragg, An Mertens en Rasa Alksnyte, Linda Suy en Katrien Reist, Lilia Mestre en Loes Jacobs, Trudo Engels, ….

De lezingen tijdens State of the Arts_

  • Creatieve industrieën en neoliberale cultureel beleid — Robrecht Vanderbeeken
  • Het artiestenstatuut en de positie van de kunstenaar als werknemer — Kobe Matthys
  • Kunst als een politiek standpunt en sociaal engagement — Wouter Hillaert
  • De culturele crisis in Nederland en wat kunnen we ervan leren — Leen Laconte
  • Kunst en geld, kunst vers geld — Bernard Lietaert

State of the arts vindt op 6 november plaats in de Brusselse Beurschouwburg en is een initiatief van Einat Tuchman en Gosie Vervloessem. Meer info_ www.stateofthearts.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift