Susta.be verzamelt Antwerpse handelaars met duurzame missie

Susta.be verzamelt de Antwerpse handelaars en organisaties die een duurzame missie nastreven. De website is een initiatief van Tom Torremans en Maarten Machiels. “We willen de Antwerpenaren de weg helpen vinden naar duurzame handelaars”, zegt Tom Torremans. 

“We stelden vast dat mensen wel graag duurzaam willen consumeren maar niet altijd even gemakkelijk de weg vinden naar duurzame winkels en handelszaken”, legt Tom Torremans uit. “Vaak weten mensen niet dat er om de hoek een handelaar is die duurzaam probeert te werken. Susta.be wil de handelaars op de kaart zetten.”

Korte keten

Susta staat voor ‘Sustainable Antwerp’. Waarom enkel groot-Antwerpen? “We denken dat duurzame actie best lokaal is ingebed. Denk daarbij aan het streven naar korte ketens”, aldus Torremans.

Manifest

Handelaars die willen worden opgenomen door susta.be krijgen eerst een bezoek van Machiels en Torremans. “We spreken met hen om te zien of er overeenstemming is in de ideeën. Zo vragen we de handelaars om ons manifest te onderschrijven dat gebaseerd is op het MVO-charter van de Verenigde Naties. Wij zijn geen kennisinstelling die certificaten uitdeelt, maar een gesprek legt wel snel bloot of het klikt tussen handelaars en de visie van susta.be. Soms is dat niet het geval.”

Sfeer scheppen

Susta.be schrijft een profieltekst over de handelaars en die verschijnt dan op de site, waardoor de site meer is dan enkel een adressenboek.  ”We willen de juiste sfeer scheppen en enthousiasme voor duurzaam consumeren opwekken bij de Antwerpenaar.” Handelaars betalen 150 euro per jaar om op susta.be te staan. Vijf procent van de opbrengsten doneert susta.be aan de Hobokense Polder, een project van Natuurpunt.

Foto: Hilde Hoebers

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift