Syrië zal dan toch Parijsakkoord ondertekenen. VS raakt geïsoleerd op COP23

De Syrisch Arabische Republiek, kondigde op de tweede dag van de COP23 in Bonn aan dat het heeft besloten om het Parijsakkoord te onderteken. Daarmee isoleert het de Verenigde Staten verder in het kamp van klimaatsceptici.

Climate Alliance Org (CC BY-NC 2.0)

 

In de plenaire zitting op de 2de dag van COP23 kondigde de Syrische delegatie aan dat het de intentie heeft om het Parijsakkoord te ondertekenen. Omwille van de zware burgeroorlog die het land reeds sinds 2011 teistert was het klimaatakkoord het laatste van Syrië’s zorgen, en bleef een handtekening uit. Tot nu. Alle naties van de VN hebben het akkoord nu ondertekend, wat het Parijsakkoord een universeel geldend verdrag maakt.

Een onderhandelaar van de Verenigde Naties dicht bij de Syrische delegatie, verklaarde: ‘De beoordeling van de impact van een verbintenis ter grootte van het Akkoord van Parijs op de economie van een land in oorlog, kost tijd. De beslissing of Syrië het Parijs Akkoord al dan niet zou ondertekenen werd de afgelopen maanden druk besproken. Syrië werd recent door partners overtuigd dat dit de juiste richting was.’

Wanneer ik naar die zogeheten ‘partners’ vroeg, en of die partner al dan niet banden heeft met Rusland, weigerde de bron commentaar te geven.

Met 196 naties die het Akkoord reeds ondertekenden maakt Syrië het rijtje af. Het Parijsakkoord was het internationaal verdrag dat het snelste van kracht ging, nadat het op 5 oktober 2016, net voor COP22 in Marrakech, de drempel van 55 handtekeningen bereikte. De meeste landen hebben het Akkoord ondertussen ook reeds geratificeerd, wat inhoudt dat ze beloven het internationaal akkoord vertalen naar een meer bindend nationaal beleid.

Hoewel Syrië in de komende jaren weinig daadkracht bij zijn nieuwe klimaatbeloftes zal kunnen voegen, valt de symbolische waarde van dit moment niet te onderschatten.

De Verenigde Staten horen ook nog steeds in het rijtje van landen die het Parijs Akkoord ondertekenden. Hoewel president Trump in Juni aangaf dat hij de Verenigde Staten uit het Parijsakkoord wil terugtrekken, heeft het land wel degelijk het Akkoord ondertekend en geratificeerd. Het proces om het Akkoord officieel te verlaten kan tot 4 jaar lang duren, en is dus gepland voor na de volgende presidentsverkiezing.

Een observator van de COP23 die vroeg om anoniem te blijven, verklaarde: ‘Het is inderdaad een overwinning dat we de klimaatscepsis van de Verenigde Staten volledig hebben geïsoleerd, en de Syrische delegatie heeft de juiste keuze gemaakt. We mogen echter niet vergeten dat ze ook nog steeds Al-Assad vertegenwoordigen.’

Hoewel Syrië in de komende jaren weinig daadkracht bij zijn nieuwe klimaatbeloftes zal kunnen voegen, valt de symbolische waarde van dit moment niet te onderschatten. Nu alle landen het akkoord tekenden, en enkel de V.S. op zijn stappen terug wil keren, geeft de globale gemeenschap duidelijk aan dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen is van onze tijd, en dat we niemand achter kunnen laten.

LEES OOK

Edwin Leong (CC BY-SA 2.0)
Lobbyisten en sponsors speelden een grote rol tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Bonn en eerdere klimaatgesprekken. Met name de energiesector roert zich krachtig.
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
De internationale gemeenschap discussieert volop over het statuut van klimaatvluchtelingen. Zij vallen immers niet onder de Conventie van Genève. Ook de terminologie staat niet vast.
Marc Worrell (CC BY-NC-ND 2.0)
De klimaattop in Bonn drukt ons met de neus op de feiten: een kwarteeuw klimaatbeleid heeft op mondiaal vlak niet geleid tot een daling van de uitstoot van broeikasgassen.
Ende Gelände (CC BY-NC 2.0)
Duitsland zal ook zonder zijn bruinkoolcentrales nog voldoende energie hebben. Dat stelt de Duitse denktank Agora Energiewende.

Meest recent van Arthur Wyns

Fiji eilandstaat klimaatverandering
De internationale klimaatgemeenschap daalt neer in Duitsland
Niet zo ver van Duitslands grootste bron van CO2-uitstoot gaat op maandag de jaarlijkse internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start.
Edward Kimmel CC BY-SA 2.0
Belangenvermenging in klimaatonderhandelingen
Hevige discussies omtrent transparantie en belangenvermenging tijdens de recente klimaattop in Bonn brachten aan het licht hoe lobbygroepen die banden hebben met olie- en gasmaatschappijen reeds ja
BINGO! Olie in de klimaatonderhandelingen
De klimaattop van Bonn bracht 195 landen en honderden organisaties samen om de strijd tegen klimaatverandering aan te binden.
DFID CC BY-NC-ND 2.0
India en China: nieuwe leiders op de klimaattrein?
De globale leidersrol op de klimaattrein is aan het verschuiven.