Taxistop en VAB lanceren carpool-app

De carpool-app maakt het mogelijk om ritten te delen in binnen- en buitenland, éénmalig, maar ook voor dagelijkse woon-werkverplaatsingen.

In het dagelijks woon-werkverkeer is slechts 7% carpooler. Maar 71% van de Vlamingen is het er wél mee eens dat er meer maatregelen moeten genomen worden om het carpoolen te stimuleren. De buitenproportionele steunmaatregelen voor bedrijfswagens — een Belgische bedrijfswagen bezorgt zijn eigenaar een bruto voordeel van 653 euro per maand waarvan slechts 40% wordt belast — resulteren in een groot aantal autosolisten waarvan een deel mits de juiste omkadering ook op een andere manier naar het werk of in de vrije tijd zou kunnen reizen.

File bij Antwerpen

Multimodaliteit

Daarom is er dringend nood aan alternatieven zoals een degelijk openbaar vervoer, stevig uitgebouwde fietsinfrastructuur en beleidsmatige ondersteuning zoals het mobiliteitsbudget. Carpoolen — een moderne versie van het eeuwenoude liften — ontbreekt nog al te vaak in de lijstjes van multimodale mobiliteit, maar het spreekt voor zich dat het samenrijden heel wat wagens van de weg kan halen Door een gebruiksvriendelijke carpool-app aan te bieden stimuleren VAB en Taxistop, met steun van de Nationale Loterij, deze sociale vorm van transport.

Screenshot_2014-10-07-21-15-26

Generation Y

Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat apps het carpoolen kunnen stimuleren, maar belangrijker is het feit dat er een hele generatie opstaat waarvoor het bezit van een eigen wagen niet meer zo evident is. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat maar liefst 30% van de ‘Generation Y’ (laat ons zeggen iedereen geboren na 1980) in België niet van plan is om de komende vijf jaar een auto te kopen of leasen. Laat dat nu net de generatie zijn die massaal gebruik maakt van mobiel internet en sociale media en waarvoor deze carpool-app een handige bijkomende mobiliteitstool kan zijn.

Screenshot_2014-10-07-21-19-26

10 miljoen gedeelde kilometers

Taxistop promoot en organiseert sinds haar oprichting in 1975 het carpoolen en slaagt er zo in om jaarlijks maar liefst 10 miljoen voertuigkilometers te reduceren door automobilisten aan een carpoolpartner te helpen. Deze app is gelinkt aan de bestaande websites carpool en eurostop: als je een zoekopdracht start doe je dus ook een beroep op de grote groep gebruikers die beide websites al die jaren hebben verzameld.

Vertrouwen tussen gebruikers

Carpoolen maakt deel uit van de deeleconomie, die de laatste jaren bijzonder succesvol is_ nooit eerder werd er zoveel gedeeld en het succes van initiatieven zoals de stadsfietsen, het autodelen, AirBnB, Uber maar ook Peerby toont aan dat de moderne consument er wel pap van lust. De carpool-app maakt het erg makkelijk om carpoolpartners te vinden, er contact mee op te nemen en voor regelmatige of een éénmalige rit af te spreken.

De link met sociale media – je kan je op de app aanmelden via je Facebook of Google profiel — en de mogelijkheid om gebruikers te evalueren via ratings of beoordelingen, zorgt voor een laagdrempelig gebruik en creëert het vertrouwen dat cruciaal is voor de deeleconomie.

Screenshot_2014-10-07-21-19-52

Gebruiksvriendelijk en goedkoop reizen

De app is bruikbaar in Nederlands, Frans en Engels, beschikbaar voor Android en binnenkort ook voor iPhone gebruikers.

Ik zocht een ritje naar Parijs en vond voor een klein bedrag enkele opties. Chauffeurs bepalen zelf hun prijs; Taxistop heeft hierover wel richtlijnen opgesteld. Je betaalt als passagier dus zeker niet te veel en een pak minder dan voor andere vervoersmiddelen.

Voor info en vragen contacteer Taxistop.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift