Technologische ongehoorzaamheid in Cuba

http://www.youtube.com/watch?v=v-XS4aueDUg

Technologische ongehoorzaamheid… terminologie om van te houden. De bedenker ervan is de Cubaanse ontwerper Ernesto Oroza. Hij verzamelde ontwerpen die Cubaanse doe-het-zelvers in crisistijden maakten, uit noodzaak eerder dan voor het plezier, maar ook zonder aan regels gebonden te zijn. Desobediencia tecnológica dus. In de korte reportage hierboven, legt Ernesto Oroza het zelf helemaal uit. Die Cubaanse doe-het-zelf-cultuur is de reden voor sommigen om Cuba tot DIY-land te dopen met de grootste maker-community in de wereld.

DIY-boeken

In specifieke tijden van crisis werkten  overheid, wetenschappers, technici en individuen samen en vormden ze samen de Asociación Nacional de Innovadores y Racionalizadores (ANIR).  De overheid deelde nuttige kennis it het leger over hoe zelf dingen maken via boeken. Die kennis en de spullen die er het product van waren, werden op hun beurt verder gedeeld en verfijnd, ook weer via boeken.

Período especial

Cuba was verschillende keren op eigen capaciteiten aangewezen_ toen de Amerikanen na de revolutie aan de deur werden gezet, verdween ook heel wat productiekennis en -capaciteit. In tweede periode moest het land zich aanpassen aan Russische technologie. Een derde periode, misschien wel die waar het meeste druk van uitging, was de ‘Periodo Especial’. Toen de Sovjetunie in elkaar klapte, verdween ook de steun aan Cuba. Het eiland moest zo een ’peak oil’ ondergaan, met belangrijke gevolgen voor de  landbouw. Cuba moest op zoek naar oplossingen. De bevolking werd steeds weer gemobiliseerd. Ook de bricoleurs.

Resilience

Leerrijk om te zien hoe veerkrachtig een nochtans arme gemeenschap kan zijn. Leerrijk ook te zien wat mogelijk wordt wanneer intellectuele rechten overboord gaan en design in een open omgeving gebeurt, peer-to-peer.

(Dank voor tip Isabelle Bombeke!)

Meer weten_

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.