Trend: huidige tienjarigen leven minder lang dan hun ouders

We bewegen minder en minder. Fysieke inactiviteit is nu al een grotere doder dan roken. Fysieke inactiviteit verhoogt niet enkel de druk op economieën — “it can bankrupt economies” — maar de menselijke kost is “onaanvaardbaar”. Dat staat te lezen in het rapport ‘Designed to Move’. De cijfers in het rapport zijn frappant. Zo zal een Chinees gemiddeld 51% minder bewegen in 2030 dan in 1965. De vooruitzichten zijn niet veel beter voor Amerikanen (-46%), Britten (-35%) en Brazilianen (-34%).

Levensverwachting kinderen

Het rapport besteedt vooraal aandacht aan kinderen. Kinderen die sporten en bewegen scoren op alle vlakken hoger, qua levensvreugde, intelligentie, gezondheid…. Maar de afname van fysieke activiteit bij hen is nog drastischer dan de hierboven vermelde gemiddelden. Samengevat zullen hun levens minder kwalitatief zijn … en 5 jaar korter. De huidige tienjarigen zijn de eerste generatie van de moderne tijd die een lagere levensverwachting hebben dan hun ouders.

Ontworpen om te bewegen

De campagne ‘Designe to move’ is er op gericht kinderen weer aan het bewegen te krijgen met een coherent geheel aan richtlijnen, ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Zo worden twee algemene doelstellingen geformuleerd_ geef kinderen vroege, positieve ervaringen met sport en spel. En, integreer fysische activiteit in het dagelijkse leven. Het rapport bevat 10 algemene voorschriften, veel aandacht gaat daarbij naar het designen van stimulerende omgevingen aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen_

  1. Geef extra aandacht aan de kindertijd, bij kinderen jonger dan 10.
  2. Design programma’s voor vroege positieve ervaringen in opvoeding, sport en spel.
  3. Geef speciale aandacht aan de school als het fundament voor positieve impact.
  4. Combineer middelen op het niveau van de gemeenschappen.
  5. Gebruik digitale platformen als hefbomen.
  6. Investeer in & recruteer diverse rolmodellen.
  7. Design fysische activiteit in de woon en bouwomgeving
  8. Breng sectoren die gemeenschappelijke doelen hebben op één lijn.
  9. Herevalueer positieve prikkels en stimuli in school en gemeenschap.
  10. Kom op tegen signalen die de huidige norm versterken.

Waaier positieve effecten

De positieve effecten van sport en fysieke activiteit zijn uiteraard bekend. Maar het rapport geeft een opsomming, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, met zo’n indrukwekkende waaier aan positieve effecten van sporten, dat geen enkele beleidsmaker, onderwijsinstelling en ouder er blind kan voor blijven_

‘Designed to Move’ is initiatief van van de American College of Sports Medicine, Nike en de international Council of Sport Science and Physical Education. ShiftN uit Heverlee werkte er aan mee.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift